Autós névadó

nevadasTöprengtél már azon, hogy honnan is jönnek az olyan autó nevek, mint az Audi, a Toyota vagy a Volkswagen? Tudtad, hogy a Volvo tekercselést, a Passat monszunt jelent, míg a (Chevrolet) Camaro egy olyan állat volt, ami musztángot evett?! Lássuk, mit jelentenek a híres autógyártók még híresebb nevei!

Persze a „keresztelés” legegyszerűbb módja a tervező nevének használata. Erre jó példa a Bentley, a Bufori, a Bugatti, a Buick, a Callaway,a Chrysler, a Citroen, a Ferrari, a Ford, a Honda vagy a Lamborghini. De természetesen vannak ettől eltérő esetek is. A BMW neve németül annyit takar, mint Bayersiche Motoren Werke, azaz Bajor Motorgyár. Az Audi elnevezés az alapító August Horch vezetéknevének latin fordításából ered. A Horch jelentése ugyanis hallgatni. Az Aston Martin márka neve összetett, egyrészt „Martin” az alapító neve, Aston pedig annak a helynek a neve, ahol az autóval először versenyt nyertek. A  Cadillac név eredete Detroit alapítójához, Antoine Laumet de La Mothe Cadillac nevéhez kötődik. A Volkswagent 1937-ben alapította a nemzetiszocialista német kormány. Adolf Hitler arra utasította az akkori fejlesztőket, hogy egy KdF-Wagent, egy „népautót” tervezzenek, amely olcsó, egyszerű, de minősége verhetetlen. A Toyota cég eredeti neve Toyoda. A névváltoztatásnak három oka is volt: egyrészt Tojoda Kiicsiró ezzel el akarta választani a magánéletét az üzleti ügyeitől, másrészt úgy vélte, hogy a Toyota nevet könnyebben ejtik ki a külföldiek, mint a Toyodát, harmadrészt pedig a Toyota nevet katakanákkal éppen nyolc vonással lehet leírni (トヨタ), ami pedig a japánok szerencseszáma. A Toyota egyébként előszeretettel használja fő autómárkái elnevezéséhez a korona szót. Azon nem lepődünk meg, hogy a Corona koronát jelent latinul, azonban az már érdekes lehet, hogy a Corolla a kis koszorút vagy koronát szimbolizálja. A Camry japán kanmuri szó angolosításából ered, ami szintén koronát jelent. A Fiat neve a „Fabbrica Italiana Automobili Torino” (Olasz Autógyár Torino) kifejezésből alkotott betűszó.

Kis viccességek

nekem8Persze az is előfordul, hogy egy név a különböző országokban más-más jelentéssel bír. A nagy márkáknak legtöbbször a spanyol nyelvvel gyűlik meg a bajuk, amit jól mutat többek között a Mazda, a Chevrolet és a Nissan esete is. A Mazda LaPuta nevét Jonathan Swift “Gulliver” című művéből kölcsönözték, ám spanyolul mindez „örömlány”-t jelent. A Chevrolet Nova elnevezése szintén Spanyolországban annyit mond az ott lakóknak: „Nem megy!”. Ugyanitt a Nissan Moco elnevezése sem a legszerencsésebb, hiszen a „moco” az orrában turkáló embert jelenti.