Ford Mondeo (2007-2014) használt teszt

Sportosan vezethető és gazdagon felszerelt a Ford üzleti limuzinja és családi kombija, amely hatalmas helykínálatával hódít.

Az előző generáció kimértsége után sportos külsőt kapott a Ford Mondeo, amely háromféle karosszériaváltozatban készül. A lépcsőshátú és a kombi mellett megtartották a praktikus ötajtóst is, hatalmas csomagtér-fedéllel és jól bővíthető raktérrel, amely gyakorlatilag minden igénynek megfelel.

Milyen kényelmes?
A csomagoknak és az utasoknak is meglepően tágas a Mondeo: a Superb mellett ez a kategória másik hatalmas autója. A csomagtér 540, a kombinál 554 literes. A vezetőülésen sok a hely, az ülőlap tág határok között állítható, jól tartja a testet. Magas sofőr mögött is bőséges a hely a hátsó üléssorban, ahová könnyű a beszállás. A jobban felszerelt modellek műszerfalára digitális kijelző került, ennek menüjében a kormánykerék kapcsolóival kalandozhatunk. A Ghia modellek fautánzatú belső tere nem illik a Mondeo stílusához, a többi kivitel ezüstje jobb választás.

Milyen vezetni?
Sportosan mozog a Mondeo, amely kategóriájának legközvetlenebb típusa. Az 1,6 literes, 110 vagy 125 lóerős motorral még szerény a menetteljesítménye, a 2 literest is csak etanolos változatban érdemes választani. Az új kétliteres turbómotor (203 vagy 240 LE) erős és csendes, hozzá duplakuplungos automatizált váltó jár, a 2,5 literes turbós modell teljesítménye már túlzás, ahogyan a fogyasztása is. Remek ajánlat viszont szinte bármelyik kétliteres dízelmotor (115, 140 vagy 160 LE), ami szükségtelenné teszi a 175 lóerős 2,2-est. A kormány könnyedén mozog, jó visszajelzést ad, a váltó precízen kapcsolható, a futómű is a kategória legjobbja. Az acélkerekes alapmodellek komfortja jó, de a nagy könnyűfém kerék jelentősen rontja a rugózási kényelmet.

Mennyit kell költeni rá?
Az alapmodell felszereltségében minden fontos extra benne van: függöny- és térdlégzsák, ESP és klíma is van benne. A hátsó elektromos ablakemelő miatt érdemes az automata klímával szerelt Trend kivitelt kérni. A Mondeo kínálatában megjelent a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, az automatikus távolságifényszóró-kezelő, a sebességhatároló, az elektronikus hátsó gyerekzár, a tolatókamera, valamint a holttérfigyelő. A töréstesztje ötcsillagos.