Számolhat velünk

Négy kerék vagy több - minden, ami autózás!

Valóban megengedheted?

2014. augusztus 06. | Egyéb | Címkék: , , , , , ,

carA kevesebbnél is kevesebb saját tőkével és alacsony havi törlesztő részletekkel meghirdetett, divatosnak számító autó sokak számára tűnhet vonzó ajánlatnak. Persze azért nem árt tisztában lenni azzal is, mi van a törlesztő részleten felül. És hogy mi található valójában mögötte.

Az alacsony törlesztő részlet csapdájába könnyű belesétálni. Ilyenkor általában a vevőként rövidtávon gondolkodunk, és annyi jár csupán a fejünkben: havi kevés pénzért lehet egy jó kis kocsim. Arra viszont csak később gondolunk, hogy ez a jó kis kocsi bőven többe kerül majd, mint havi 30-40-50 ezer. Egy autó költsége ugyanis messze nem csak a havi részlet….

Nézzük, mivel is kell még számolnunk:

Biztosítások

Casco

Ezt mindig az autótulajdonos dönti el, hogy szeretné-e megkötni vagy sem. Ha a casco-szerződés mellett döntünk, akkor havi díja függ magától a gépkocsitól, a tulajdonos (vagy lízingbevevő) korától, lakhelyétől, a választott önrész nagyságától, korábbi, figyelembe vehető cascós kármentességtől és még sok egyéb dologtól, de ez általában 10-20 000 Ft körül mozog. Ha nem kötünk cascót, akkor is fizetnünk kell, igaz kevesebbet: egyszeri kockázati kamatfelárat, illetve, ha bármi baj történik az autóval (pl. lopás, totálkár, töréskár), az kizárólag a saját zsebünkre megy.

Kötelező

Összege autótípustól függ, de nagyon nem lehet több 20 000 forintnál.

Súlyadó

Igaz évente csak egyszer kell fizetni, ennek ellenére egész jelentős összeg is lehet belőle: az összeg ugyanis az autónk fajtájától függ. A ma már gépjárműadónak nevezett adót a gépjármű tulajdonosának, illetve üzembentartójának kell megfizetnie függetlenül attól, hogy cégről, vagy magánszemélyről van szó. A súlyadót az önkormányzatok vetik ki és szedik be a tulajdonos, vagy üzembentartó lakóhelye szerinti illetékességgel. A súlyadó 2014 során csak annak nem kötelezően megfizetendő, akinek lassú járműve, munkagépe, segédmotorja, vagy DT, CD, CK és Z rendszámú gépjárműve van.

Fizetendő összegek:

A gyártási évben és azután következő 3 évben: 345 Ft/kilowatt

A gyártás évét követő 4-7. naptári évben: 300 Ft/kilowatt

A gyártás évét követő 8-11. naptári évben: 230 Ft/kilowatt

A gyártás évét követő 12-15. naptári évben: 185 Ft/kilowatt

Minden 16 év feletti gépjármű után pedig140 Ft/kilowatt

Szervizdíjak

Sokféle létezik, ezért ez az összeg havonta változik, de ami, biztos: sosem alacsony.

- Rendszeres szerviz: az elhasználódott és elkopott alkatrészek, illetve a téli és nyári gumi, valamint az olaj és az ablakmosó-folyadék cseréje.

- Eseti szerviz: ha bármi meghibásodás történik az autóban.

Üzemanyag

Évente átlagban 10-15 000 kilométert vezetünk, 1000 km-re legalább benzin 25 000 Ft körül van.

Egyéb kiadások

Pl. autópálya-díj, parkolási díj.

Összességében tehát elmondható: mielőtt autóvásárlásba kezdünk, nagyon fontos, hogy mérlegeljünk. Gondoljuk át, mi az, amit be tudunk vállalni, rendelkezünk-e annyi tartalékkal, hogy az autótartás egyéb, a havi törlesztésnek akár a dupláját is meghaladó költségeit tudjuk-e majd fizetni. Ha a válasz igen, csak akkor vágjunk bele az autóvásárlásba.

2015 © Minden jog fenntartva. Euroleasing Kft.