A legújabb kínai koppintások

A kínai autóipar jelentős fejlődésen esett át az elmúlt években, és nem egy saját fejlesztésű modellje már-már tartja a lépést az európai márkákkal. Ennek ellenére a távol-keleti ország gyártói nem álltak le az egyszerű másolással sem – mint az következő összeállításunkból is kiderül.

Az utóbbi években tapasztalt jelentős fejlődése ellenére a kínai autóipar egyik alapmotorja még mindig a hamisítás. A jól bevált recept szerint a távol-keleti gyártók „tervezői” megvásárolják a legszebb és legsikeresebb európai vagy észak-amerikai típusokat, darabokra szedik és aprólékosan reprodukálják őket. Nos, ez a módszer még mindig beválik – mint azt a sanghaji autószalonon kiállított legújabb csodák egy kis csokra is mutatja.

 

Zotye Z700 – Volkswagen Passat

Zotye Z700

Igazán nem kell sok fantázia ahhoz, hogy valaki azonnal felismerje a Zotye Z700-asban az eredeti modellt, a VW Passatot. A kínai változat csak egyféle motorral, egy 1,8 literes turbós benzinessel kapható – nagyjából fele annyiért, mint német gén-donorja.

VW Passat

Zotye E200 – Smart ForTwo Zotye124

Bár első látásra nyilvánvaló, hogy a Samrt ForTwo formavilágát gondoltok újra a kínaiak a Zotye E200 készítésekor, de ez legalább nem teljesen koppintás, mivel elektromos hajtáslánca némi hozzáadott saját értéket képvisel. Ezzel az autó majdnem 200 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. És az ára? Nos, szinte pontosan annyi, mint az alapjául szolgáló Smarté.

smartFortwo

Hangteng EV – Jaguar F-Pace

Hanteng EV1

Még a márkajel formáját is átvették a Jaguar első SUV-járól, az F-Pacee-ről a Hangteng EV alkotói – csak a kerek embléma közepén virító jaguárt cserélték le egy lóra. (Bár ha lett volna némi humorérzékük, akkor inkább kutyára cserélték volna a cicust.) Ettől eltekintve a kínai változat szinte minden porcikája azonos az eredetiével.

Jaguar Fpace

BAIC BJ80 PHEV – Mercedes-Benz G-osztály

BJ80 PHEV

A Mercedes-Benz leváltja a jól bevált G-osztály – de a kínaiaknak még jó ez a klasszikus modell. Legalábbis erre utal, hogy a Bejingg Automotive Industry Holding Corporation, vagyis a BAIC máris bemutatta a saját átiratát, a BJ80 PHEV-t. Ez esetben azért némi kreativitást is felfedezhetünk a kész jármű formatervén, hiszen nem egy az egyben koppintották a formákat. A hűtőmaszk inkább a Jeep Grand Cherokeeről származik, a lámpák formája pedig talán a Fiat Multipla első szériáját idézik. A felnik pedig az Audi csúcsmodelljeiről lehetnek ismerősek…

MercedesBenzGClasse

JMC S331 és Landwind X7– Range Rover Evoque

S331 48V1

Olyan népszerű a Range Rover legpofásabb SUV-ja Kínában, hogy nem is csak egy, hanem rögtön két gyártó is azonnal másolni kezdte. A JMC S331 és a Landwind X7 úgy hasonlít egymásra, mint két tojás – és persze az eredeti 3D-másolatának is tűnnek. A Jaguar/Land Rover már beperelte a Landwindet a koppintásért – de nem járt sikerrel, mivel a kínai bíróság előtt a formaterv még a szabadalmi védelem bejelentése előtt napvilágra került, amikor is, ugyebár, még nem élvezett előjogokat. Vagyis (Kínában) legálisan reprodukálható. Ennél is paradoxabb talán az a helyzet, hogy a két kínai cég viszont egymással keveredett jogvitába a formaterv tulajdonjogával kapcsolatban! És ez nem vicc.

LandwindX7