Mazda5 (2005-2010) használt teszt

A családi egyterű autók egyre népesebb mezőnyében a vezethetőségével, a minőségével, és a ma már ritkaságnak számító kétoldali tolóajtójával emelkedik ki a Mazda típusa.

Egy időben nagyobb népszerűségnek örvendtek a tolóajtók, a családi egyterűk jó része ezzel a megoldással készült. Ma már egyre ritkábban találunk ilyen típust, leszámítva persze az olyan, áruszállítóból átalakított, ezért kevésbé komfortos modelleket, mint a Berlingo. A kompakt kategóriában a Ford Grand C-Max mellett a Mazda választotta még ezt a megoldást. A Mazda5 első generációja 2005-ben jelent meg, és a formásabb, áramvonalasabb második széria is kitartott a tolóajtók mellett. A hagyományos oldalajtókkal szemben kétségkívül nagy előnye, hogy szűkebb parkolóhelyen is kinyitható, igaz, a mozgatása nagyobb erőt igényel.

Milyen kényelmes?
4,59 méteres hosszával a Mazda5 a kompakt kategória nagyobb képviselői közé tartozik, ami a helykínálatra is jó hatással van. A 2,75 méteres tengelytávú egyterű utasterében kellemesen sok a hely az első és a második sorban, és még két pótülésnek is jutott hely leghátul. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a második sorban csak a két szélső ülés teljes értékű. A középső ülőhely afféle pótülés, a Mazda tervezői úgy gondolták, hogy mivel ritkán használják ezt a helyet, ezért ilyen megoldás is megfelelő, sőt, praktikusabb. A csomagtartó kapacitása csak átlagos, öt üléssel (a hatodik és hetedik ülést a padlóba hajtva) 426 literrel számolhatunk. A belső térben a Mazdától megszokott átgondolt kialakítást kapjuk, egyszerű anyagokkal, de jó összeszerelési minőségérzettel.

Milyen vezetni?
A kategóriában megszokottnál közvetlenebb, kezesebb autó a Mazda5. A japán gyártó többi típusához hasonlóan sportos a vezetési élmény: a kormányzás precíz és megfelelően rásegített, a váltókar pontosan jár, és a futómű is remek: nagyszerűen tart a kanyarokban, de kényelmesnek is nevezhető. Annak ellenére, hogy kompakt autókra épülő egyterűk közé sorolják, a középkategóriás Mazda6-ból ismerős motorokkal kezdték forgalmazni. Az 1,8 literes, 115 lóerős és a 2 literes, 150 lóerős benzines szívómotor kiegyensúlyozottan jár és tartósnak ígérkezik, ráadásul nem fogyaszt sokat. Az alapvető igényeket a kisebbik motor is teljesíti, a nagyobbik erőforrás azonban 11 másodperces gyorsulásával és 194 km/órás végsebességével már több, mint elegendő. Ideális választás lehet az 1,6 literes, 115 lóerős turbódízel, ami rugalmas, nyomatékos és a kínálat legtakarékosabb tagja.

Mennyit kell költeni rá?
A Mazda5 újonnan is drágább volt, és használtan is többe kerül a konkurensek többségénél, értéktartása jó. A felszereltsége is minden szükséges elemet tartalmaz, de figyelembe kell venni, hogy az extrák csak csomagokban választhatók hozzá, akárcsak a Mazda minden típusánál. A töréstesztjét 2005-ben végezte az Euro NCAP, akkor ötcsillagos eredménnyel zárt. Úgy tudni, nem készül utódja, ezért a gyártása befejeződése után is megtartja értékét a megbízható japán egyterűt keresők körében.