Ötcsillagos törésteszt eredményt mutatott fel a Cupra Formentor

A Seat sportos márkájának SUV modellje nem csak ránézésre kívánatos, hanem kimondottan biztonságos is. Öt csillaggal jutalmazta az EURO NCAP a Cupra Formentort.

Bemutatása óta először tesztelte a szigorú szabályok szerint törésteszteket végző EURO NCAP a Cupra nemrég még Év Autója díjra is nagy esélyekkel pályázó (döntős) SUV-ját, a Formentort. Mint kiderült, a fejlesztők nem csak dizájn terén tették oda magukat, hanem bizony a biztonság kérdését is komolyan vették.

Az autó ugyanis lazán behúzta magának a maximálisan adható öt csillagot úgy, hogy a felnőtt utasok védelmére 93 százalékos eredményt hoztak ki a vizsgálatok, míg a gyermekek esetében 88 százalékra jött ki ez az érték. A gyalogosvédelemnél meglátszik a magas építés, de az erre a szempontra kimondott 68 százalék még mindig jónak mondható a kategóriában, a balesetmegelőző rendszerek pedig 80 százalékos eredményt tudtak felmutatni a tesztek során. A szakik balkormányos, 1,5 literes 1362 kilós önsúllyal rendelkező példányokat választottak ki a feladatra, de természetesen az eredmény minden Formentorra érvényes.

A Formentorral szinte egyszerre vették górcső alá a Polestar 2-őt is, mely a Volvo örökséget szem előtt tartva szintén könnyedén megszerezte az öt csillagot 92 százalékos felnőtt és 89 százalékos gyermekvédelemmel. A gyalogosvédelem ebben az esetben egészen parádés 80 százalékot dobott, a biztonsági rendszerek pedig 86 százalékot kaptak.

„Már egy éve, hogy a Covid globális pandémiává vált, és az autóiparnak ez egy nagyon rossz időszak. Az eladások csökkentek, és az autógyártóknak meg kell találniuk a módját, hogy csökkentsék a költségeket és maximalizálják a nyereséget. Az Euro NCAP azért van itt, hogy biztosítsa, hogy a biztonság kérdésében ne jelenjen meg ez a jelenség, és jó látni, hogy ennek a két márkának ez kiemelt helyen szerepelt a fejlesztések során. Ma már a biztonság központi szerepet játszik a gyártók stratégiáiban, és tudják, hogy ez egy olyan terület, ahol a fogyasztók nem fogadják el a szabványok csökkenését”- tette hozzá az eredményhez Michiel van Ratingen, az EURO NCAP főtitkára.