Az Ioniq 6 lett 2022 legbiztonságosabbja a „nagy családi autó” kategóriában

Ahogyan minden évben, az Euro NCAP idén is összesítette a tavalyi év törésteszt eredményeit. A Hyundai új elektromosa lett a legbiztonságosabb a nagyméretű családi kategóriában.

Ma már állandó szokásnak számít, hogy az autók biztonságosságával foglalkozó Euro NCAP kategóriánként győztest hirdet az előző évi eredmények tekintetében. Ez most is megtörtént, a Hyundai pedig kimondottan büszke lehet az egyik kategóriagyőzelemre. Egészen pontosan a „nagy családi autó” kategóriáról van szó, melyben az NCAP szakemberei a Hyundai új elektromos nagyágyúját, az Ioniq 6-ot találták a legjobbnak.

Természetesen ez magával hozza, hogy ötcsillagos eredményt ért el a villanyos koreai, de külön kiemelendő, hogy az felnőtt utasvédelmet 97 százalékosra hozta le az autó, míg gyermekvédelem terén 87 százalékot tudott felmutatni.

Persze, a kiváló törés-eredmények mit sem érnének, ha az elektronika és a vezetést segítő rendszerek többsége nem végezné jól a munkáját. Az Ioniq 6 ugyanis ezen a téren is az élvonalat képviseli. A teszteken megbízható működést produkált például a már szokásosnak tekinthető, gyalogost is felismerő önfékezés mellett a Highway Driving Assist 2 rendszer is, mely nem csak abban segíti a sofőrt, hogy az autó magát stabilan a saját sávjában tartja autópályás körülmények között, hanem még automata előzést is végre tud hajtani, ha a szenzorok szerint arra van lehetőség.

A sebességtartó automatika esetében az Euro NCAP vizsgálói azt is figyelembe vették, hogy a rendszer a navigációs rendszer adataiból képes kinyerni a sebesség szabályozásra vonatkozó adatokat is, így hiába lőtte be a vezető a tempomatot mondjuk 80 kilométeres óránkénti tempóra, éles kanyar előtt az automatika le fogja fékezni úgy magát, hogy a kanyarbevétel biztonságos legyen.