Ötcsillagos törésteszteket produkált a BYD

Az Euro NCAP hivatalosan is elvégezte a két legújabb BYD modell töréstesztjét. Eredmény? Ma már nagyon nem szabad lenézni a kínaiakat!

Ha kínai autó, akkor pár évvel ezelőtt még a másolatokra, a silány minőségre és a katasztrofális töréstesztekre gondolhattunk. Ma már más a helyzet, azaz egyre komolyabban kell számolni a kínai autóiparral. Nem csak azért, mert kedvező áron kínálnak egyre minőségibb járgányokat, hanem azért is, mert mérnöki szempontból is folyamatosan bizonyítják a rátermettségüket (akár más gyártók által kinevelt szakemberek elcsábításával).

A BYD például éppen globális szinten tarolja le a piacot, nálunk is nem olyan rég nyitottak szalont a Wallis Motor közreműködésével, amiről mi is alaposan beszámoltunk. A fő kínálatot ráadásul pontosan az a Seal és a Dolphin modell teszi ki, melyeket most alaposan letesztelt az Euro NCAP szervezet is.

A két elektromos ráadásul nem hogy nem bukott el a törésteszteken, hanem összesítésben mindegyik ötcsillagos értékelést szerzett. Ha értékelési-kategóriákra bontjuk a dolgot, akkor pedig kimondottan kiegyensúlyozott eredményeket láthatunk.

Modell Euro NCAP eredmény Felnőtt-védelem Gyerek-védelem Gyalogos-védelem Balesetelkerülő rendszerek
BYD Seal 5 csillag 89% 87% 82% 76%
BYD Dolphin 5 csillag 89% 87% 85% 79%

Ennek fényében tehát ma már a kínai autóipar minden fronton megérett arra, hogy számoljon vele a globális piac, ami miatt nem lehet mást mondani, mint a nagymúltú, eddig kényelmes helyzetben lévő gyártóknak nagyon fel kell kötni azt a bizonyos gatyát.