Nagy Audival ünnepel az ABT

Jövőre lesz 125 éves az ABT (egykori nevén Auto-ABT), így érthető, hogy már a méltó ünneplésre készülnek a németek. Ennek lesz az egyik eszköze a limitált példányszámú 740 lóerős Audi RS Q8.

Sokan nem tudják, de a ma már profi tuningműhelyként ismert ABT kimondottan nagy múlttal rendelkezik. Az 1896-ban alapított cég autóipari fejlesztésekkel és versenyzéssel is foglalatoskodott az elmúlt több mint 100 évben. Ezért is fektetnek nagy hangsúlyt az olyan eseményekre, mint például a jövőre aktuálissá váló 125 éves fennállás évfordulója.

Persze, még nem lehet tudni mindent a jövő évi ünnepi megmozdulásokkal kapcsolatban, az viszont biztos, hogy lesz egy kimondottan erre az évfordulóra szánt átépítésük is. Ráadásul nem is akármit, hanem az Audi RS Q8-at vették alapul a gyáriak.

Ebből született meg az ABT RSQ8-R, mely a külsejét tekintve tökéletesen beleillik abba a képbe, amit a tuning műhely az elmúlt években képviselni hivatott: karbon kiegészítők és szélesítések minden mennyiségben, de azért az ízlésesség határát szigorúan tiszteletben tartva!

Ami ennél is fontosabb, az a motortérben keresendő. Az ABT ugyanis saját programot írt a négykarikások 4 literes biturbós V8-asának, melyet olyan eszközökkel bolondítottak még tovább, mint például a versenyzés világából érkezett intercooler vagy a teljesen egyedi tervezésű sportkipufogó-rendszer. Ennek köszönhetően 740 lóerős teljesítményt képes leadni az autó 920 Nm nyomaték mellett, ami már bőven elegendő ahhoz, hogy akár 315 kilométeres óránkénti sebességgel is képes legyen haladni a méretes SUV.

Mivel ünnepi modell, így az ABT RSQ8-R-ből sem készül pont sok. Egészen pontosan 125 darabot gyártanak majd le belőle, pontosan annyit, ahány évet eddig sikeresen megélt a Johann Abt által alapított cég.