Erős amerikai belépő a hidrogénes autók piacára

A Hyperion egy kaliforniai cég, mely most készül bemutatni az első sorozatgyártásra érett autóját. Nem aprózzák el a srácok, egyből egy hidrogén meghajtású szupersportkocsit dobnak piacra.

Ha egy új márka tűnik fel az autózás világában, az ma már csak két dolgot jelenthet: vagy egy új zéró emissziós járgány, vagy egy újabb szupersportkocsi van éppen születőben. A kaliforniai székhelyű Hyperion most mind a kettőt meglépi egyszerre.

Az első autójuk lesz ugyanis az XP-1, mely egy vérbeli egzotikus sportautó képében tetszeleg és a tudása is ebbe a kategóriába sorolható. Csak hogy a meghajtása nem éppen mindennapi: hidrogénnel táplálja az elektromos motorokat, ráadásul úgy, hogy ezzel a módszerrel az alig 5 perc alatt feltölthető szénszálas tartály több mint 1600 kilométeres hatótávot tesz lehetővé.

A gyártó eddig annyit közölt az XP-1 menettulajdonságairól, hogy az 1032 kilós önsúllyal rendelkező autó alig 2,2 másodperc alatt éri el a 100-as tempót a végsebessége pedig 356 km/h-ban van meghatározva.

A Hyperion járgánya ráadásul nem csak azért futurisztikus megjelenésű, mert most az a trendi, hanem minden egyes elemnek szerepe van rajta. Az oldalsó „kopoltyúk” például a nagyobb kanyarsebességet segítik elő.

Az amerikai csodajárgány értékesítése a tervek szerint 2022-ben kezdődik meg egy limitált, csupán 300 példányos széria erejéig.