Műszerfalba épített szeleppel jön az új Bentley limitált széria

A Bentley idén duplán is ünnepel a Le Mans-i 24 órás versennyel kapcsolatban. Egy limitált szériás Continental GT modellel tisztelegnek a verseny fennállásának 100 éves évfordulója előtt, de egyben megemlékeznek a 20 évvel ezelőtti gyári győzelmükről is.

A Bentley sokak számára inkább a luxusautózással jelent egyet, de nem szabad elfelejteni a gyártó több évtizedes erős jelenlétét a versenyzés világában sem. Ezek között természetesen ott van a Le Mans-i 24 órás versenyzés is, így érthető, hogy pont most rukkolnak elő egy különleges Continental GT limitált szériával.

Idén van ugyanis a neves verseny fennállásának 100 éves évfordulója, illetve pontosan 20 év telt el azóta, hogy a Bentley a #7 Speed 8 versenyautóval meg is nyerte a futamot 2003-ban. Ennek fényében nem is lehetett kérdéses, hogy az ünnepi Continental GT (illetve GTC) szériának a versenyautó színvilágát kell magán viselnie, illetve a hőskorszakra visszatekintésként a 7-es számot nem a motorháztetőre helyezték el a gyáriak, hanem a hűtőrácsra fújták fel. Úgy, ahogyan az jellemző volt a század eleji Bentley versenyautókra is.

A különlegesség azonban nem csak ebben utal a 20 éve győztes versenyautóra, hanem bizony tartalmazza annak egy alkatrészét is. Egészen pontosan annak a motorjának az egyik szelep darabját, melyet természetesen nem a hajtásba építettek be, hanem a műszerfalba süllyesztve, mintegy relikviaként találkozhatunk vele.

Fontos részlet, hogy az eredeti motor ugyan 32 szelepet tartalmazott, ám ebből csak 24-et használnak fel a legyártásra kerülő 48 darab ünnepi modellben. Természetesen ez azt is jelenti, hogy a vásárlók nem kapnak meg egy egész szelepet, a műszerfalba felezve kerülnek beépítésre az alkatrészek.

A meghajtásért természetesen a már ismert W12-es 6 literes motor gondoskodik, mely a Le Mans Collection esetében 659 lóerőt képes kipréselni magából 900 Nm-es nyomaték mellett. Ezzel a kocsi 3,5 másodperc alatt képes teljesíteni a 100-as sprintet, míg a végsebességét 335 kilométeres óránkénti tempóban határozta meg a Bentley.