250 ezer elektromos autó gyártásával tervez évente a Ford Kölnben

A Ford hivatalosan is átadta a 2 milliárd dolláros beruházás keretein belül átalakított kölni üzemét, mely egyben a gyártó első teljesen karbonsemleges összeszerelő üzeme is.

Alaposan megújult a Ford egyik legrégebbi európai üzeme. A Köln városa mellett található gyár immár 1930 óta üzemel, most pedig egy 2 milliárd dolláros beruházás keretein belül modernizáláson és átalakításon ment keresztül. A cél a várhatóan egyre komolyabb mértékben növekvő elektromos autó rendelések gyors kiszolgálása.

Ennek érdekében a Ford úgy számol, hogy Kölnben 2026-tól évi 250 ezer elektromos járgányt készítenek majd el, ráadásul a gyártás és összeszerelés folyamatának nagy részét a 125 hektáros területen belül oldják majd meg, ezzel minimalizálva a logisztikai fennakadások lehetőségét.

Mindezek mellett ez a Ford első karbonsemleges összeszerelő üzeme is, azaz a gyártó nem csak az elektromos autók terjesztésével célozza meg a tisztább jövő elérését, hanem a gyártáskor keletkező károsanyagok jelentős redukálásával is.

„A Köln EV Center megnyitásával egy új korszak vette kezdetét a tisztább gyártás és elektromos autózás terén Európában. Ez a létesítmény mostantól az egész iparág egyik leghatékonyabb és legkörnyezetkímélőbb üzeme lesz. Nagy örömömre szolgál, hogy folytathatom a munkát gyermekeink és unokáink tisztább jövője érdekében.”- mondta az átadón Bill Ford, a márka ügyvezető igazgatója.