Nem engedi át teljesen az SUV modelleknek a palettát a Volvo

Bár manapság egyre nagyobb teret nyernek az SUV modellek, vannak még gyártók, akik ragaszkodnak a régebben jól menő karosszéria megoldásokhoz is. A Volvo is ide tartozik, továbbra is kiállnak a szedánok és a kombik mellett.

A legtöbb márka palettáján az a folyamat figyelhető meg, hogy egyre több az SUV modell, míg a szedánok és főként a kombik már alig érhetők el. Bizonyos szinten érthető, hiszen a városi terepjárók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, az eladások döntő többségét az ilyen autók teszik ki.

Szerencsére azonban még vannak olyan döntéshozók is az autóiparban, akik gondolnak az olyan vásárlókra is, akik nem szeretnének felülni az SUV vonatra. Ilyen például Håkan Samuelsson, a Volvo vezérigazgatója is. A posztjáról nemsokára távozó vezér egész pontosan az Autocar magazinnak beszélt arról, hogy a márkának esze ágában sincs kiirtani a puttonyos és lépcsőshátú variánsokat, sőt, komoly terveik vannak ezekkel az autókkal.

Samuelsson egyértelműen látja, hogy szükség van az alacsonyabb építésű autókra is és ezt a nézetet vallja a nemsokára hivatalba lépő utódja, Jim Rowan is. A változás annyi lesz a jelenlegi állás szerint, hogy a Volvo elhagyja ezen autóknál az eddig jellegzetes „négyszögletes” felépítést és jóval áramvonalasabb modellekkel helyettesíti őket, sőt, az eddig használt elnevezések (S, V, XC) is megváltoznak majd, egy új korszak kezdetét hirdetve.

Ezzel a svédek még jobban elkülönítik egymástól az SUV és a hagyományos kínálatot, mely a jövőben dizájn szempontjából is két külön világot képvisel majd. Ami viszont közös pont lesz, az az elektromos hajtás. A Geely fennhatósága alá tartozó Volvo ugyanis a tervek szerint éveken belül a piac egyik meghatározó elektromos márkája lesz.