Leállt az esztergomi Suzuki-gyár

A Vörös-tengeren tapasztalható támadások miatt nem érnek Magyarországra időben a Japánban gyártott motorok, ezért egy hét kényszerszünetet tart az esztergomi Suzuki-gyár.

Az alkatrészhiány sokszor okozott már gyárleállást az elmúlt években Magyarországon is. Most megint ez történik, de a hiányt valami egészen más okozza. Egészen pontosan a Vörös-tengeren az elmúlt napokban történt támadások állnak a háttérben, amiket a húszi (Jemen) felkelők idéztek elő. A szállítási cégek így most ahogy csak lehet, kerülik a térséget, márpedig a Vörös-tenger igencsak fontos szállítási útvonal többnyire Európa és Ázsia között.

A Japánból érkező Suzuki motorok is ezen az úton érkeznek Magyarországra, illetve most nagyon úgy néz ki, hogy alapos késéssel lehet számolni. Olyannyira, hogy a Suzuki bejelentette, hogy mától egy hetes kényszerszünetet tartanak, azaz teljesen leáll erre az időszakra a Vitara és az S-Cross modellek gyártása Esztergomban. A tervek szerint 22-én már gond nélkül mehet majd tovább a termelés, addigra ugyanis nem csak hogy beérkeznek az első szállítmányok, hanem egy kis felhalmozást is véghez tudnak majd vinni a későbbi problémák elkerülése érdekében.

forrás: Reuters