Játékkal üthetjük el az időt a jövő BMW modelljeiben is

A BMW a CES 2024 rendezvény keretein belül leplezi le a jövő modelljeiben megtalálható operációs rendszer képességeit, melyek több újdonságot is hoznak magukkal. Ilyen például a gaming, a TV nézés és a továbbfejlesztett kiterjesztett valóság lehetősége.

Manapság az autózás világa egyre komolyabb mértékben folyik össze a számítástechnikával, így sorra jelennek meg az olyan megoldások az autóiparban, melyek évekkel ezelőtt az otthoni szórakoztatás témakörébe tartoztak. Az elmúlt években leginkább a Tesla volt ennek a legnagyobb úttörője, de szépen lassan zárkóznak fel más gyártók is. Most például a BMW jelentette be, hogy a CES 2024 rendezvény keretein belül leleplezi az új operációs rendszer által biztosított és a jövőben az autókban megjelenő multimédiás megoldásokat.

Ilyen például, hogy a kilencedik generációs operációs rendszerrel már könnyen megvalósítható akár az autón belüli gaming, azaz játék lehetősége is. Hogyan? Hardveresen már egy ideje képesek a modern infotainment rendszerek a régebbi vagy kevésbé gépigényes játékok futtatására, most pedig már a Bluetooth-os játékvezérlők csatlakoztatása is lehetővé válik.

Ezekből akár kettő is csatlakoztatható egyszerre, így osztott képernyős üzemmódban is mehetnek a játékok, egymás ellen. Természetesen mindez csak parkoló üzemmódban vagy pedig elektromos autóknál töltés közben lesz elérhető, így tartalmasan üthető el az idő, míg kilométereket vételezünk a hálózatból.

A BMW a TV-zést és a streaming szolgáltatásokat is lehetővé teszi, ha éppen csak egyszerűen néznénk valamit várakozás közben. Ezt az XPERI által fejlesztett applikáción keresztül lehet elérni bizonyos piacokon akár már mostantól is.

Érdekes újítás az új kiterjesztett valóság rendszer is, melyhez egy szemüveget kell felvennie a felhasználónak. Ha ez megtörtént, akkor beállításoktól függően már élvezhető is a teljesen háromdimenziós navigáció, a veszélyekre figyelmeztető rendszer vagy éppen a helyi érdekességekhez információt nyújtó lehetőség.

Mindezek mellett a CES-en mutatkozik majd be a bajorok 4-es szintű automatikus parkolási rendszere is, melynek használatához nem kell az autóban tartózkodni majd. Ez annyit tesz, hogy mondjuk egy parkolóház bejáratánál kiszállunk a kocsiból, elküldjük, hogy keressen szabad helyet, majd ha végeztünk a dolgunkkal, egyszerűen visszarendeljük magunkhoz az autót.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az új megoldások mely modellekben lesznek először megtalálhatók, de nem kizárt, hogy első körben a 7-es széria sajátjai lesznek, majd idővel szivárognak le az olcsóbb kategóriákba is.