Számítógépes hiba miatt állt le 14 Toyota gyár Japánban

Igencsak komoly kieséssel kell szembenéznie a Toyotának, miután számítástechnikai hiba miatt nem tudtak alkatrészeket rendelni és le kellett állítani a gyártást 14 japán gyáregységben.

Az elmúlt években nem ritkák a gyárleállások az autóiparban, főként beszállítói hiányosságok miatt. A Toyota esetében azonban most pontosan ennek az ellenkezője történt meg, azaz a beszállítók készen álltak, mégsem kapott alkatrészt a Toyota.

Valamennyire hozzá tartozik a sztorihoz, hogy tavaly egyszer már hacker-támadás érte a japán gyártót, ám a BBC információi szerint most nem ez okozott galibát. A hiba inkább a Toyota belső számítástechnikai rendszerében keresendő, úgy tűnik ugyanis, hogy nemes egyszerűséggel bugos lett a hálózat és nem sikerült elküldeni a megrendeléseket a beszállítóknak.

A problémát elég gyorsan megérezték a japán gyáregységek, ugyanis a Toyota folyamatos alkatrész-beszerzéssel dolgozik, azaz nem halmoz fel túlzottan nagy készleteket. Ha pedig hetente 200 ezer autót kell elkészíteni, akkor egy pár napos botlás is leállást eredményez. Ebben az esetben 14 gyáregység fogyott ki a beszerelésre váró elemekből, azt pedig nem lehet tudni, mikor éri utol magát a Toyota. Az viszont biztos, hogy ezzel a kínos bakival csúszni fognak a kiszállítások, amik globális szinten is érezhetők lesznek.