Ezt talán nem tudtad az autókról

Autóval megyünk dolgozni, autóval visszük a gyereket az iskolába, autóval megyünk bevásárolni. Percek vagy akár hosszú órák, amiket négy keréken töltünk. De vajon mennyire ismered a kocsit, amiben annyi időt töltesz? Néha nem is gondolnád milyen meglepő dolgokat tudhatnál meg róla…

Puzzle darabkák

alkatreszBecslések szerint egy átlagos autó körülbelül 30.000 alkatrészből áll össze. Talán hihetetlenül hangzik, de ha elkezdenéd összeszámolni az autóban található tartozékokat, részeket, csavarokat, akkor hamar rádöbbenhetnél, hogy ez a szám nem is olyan nagy, és mennyi kis apró darabkából áll össze egy guruló járgány.

Szupergyors légzsákok

airbagAz elöl elhelyezkedő légzsákok kb. 50 milliszekundum (50 ezredmásodperc) alatt reagálnak az ütközésre és fújódnak fel. Ennyi idő alatt egy méh tízszer csap a szárnyával, és ennyi idő alatt hallhatjuk meg a legmélyebb emberi füllel hallható hangot is. Viszonyításképpen még érdekes, hogy az emberi szem pislogásai között kb. 300-tól 400 ezredmásodperc telik el és 860 ezredmásodperc a nyugalomban lévő emberi szív dobogásának átlagos ideje. 

 

A tanksapka helye

tankHa több autót is használsz rendszeresen, biztosan sokszor előfordul veled, hogy tankolás előtt hirtelen nem tudod, hol van az éppen használt kocsi tanksapkája. Most már fellélegezhetsz, mivel az új autók műszerfalán egy kis nyíl jelzi, hogy melyik oldalon található a sapka. A nyíl pedig mindig a benzinmérő mellett látható. De nem csak az új, hanem a régi szériás autótulajdonosok is örülhetnek, ugyanis műszerfalukon általában a benzinkút csövének oldala mutatja a tanksapka elhelyezkedésének oldalát.

Egy lóerő nem is ló erő

horsepowerA lóerő a teljesítmény elavult mértékegysége, az autóiparban a belsőégésű motorok teljesítményének mérésére használták.  Azonban egy ló teljesítménye kevesebb, mint egy lóerő; egy átlagos ember kb. 1,2 lóerőt tud kifejteni rövid ideig, 0,1 lóerőt pedig folyamatosan.