Fiat Panda (2003-2012) használt teszt

Az egyik első európai városi mini volt a Panda, és ez ma sincs másként: az egyszerű és praktikus ötajtós kiskocsi mindent tud, amit egy városi autónak tudnia kell.

A nyolcvanas években a Fiat Panda volt az egyik legnépszerűbb városi mini. A kis szünet után 2003-ban bemutatott utódja sikerrel folytatta a neves előd munkáját, hiszen egyszerű és praktikus, olcsón megvásárolható és fenntartható városi kiskocsinak szánták.

Milyen kényelmes?
A 3,54 méter hosszú dobozszerű karosszéria csaknem olyan magas (1,54 m), mint amilyen széles (1,58 m), ezért a megszokottnál tágasabb utasteret alakíthattak ki benne. A belső tér csak oldalirányban szűkös, és a hátsó lábtér is kicsi, de a fejeknek bőséges hely jut. Minden Panda ötajtós, de érdemes odafigyelni, hogy alapáron csak négyszemélyes, az ötödik biztonsági övért plusz pénzt kellett fizetni. A csomagtartó kicsi, csupán 206 literes, de néhány kivitelben (felárért rendelhető volt) a hátsó ülés két részre osztott és 80 mm-es sínen eltolható, így lehet bővíteni a hátsó utasok vagy a csomagok helyét. Mini létére hatalmas tárgyakat is elvisz a Panda, ha ledöntjük a hátsó üléseit, ekkor 775 literes a raktér, és a városi legenda szerint egy hűtőgép is belefér. A vezetőülés tágas, a kormánykeréknek csak a magassága állítható, de az ülőlapot az alapmodellben nem lehet felemelni. A Panda utasterében felhasznált anyagok olcsók, de nem kellemetlenek.

Milyen vezetni?
A Seicento orrából került át az 1,1 literes, 54 lóerős alapmotor, amely csak 150 km/órás végsebességet tesz lehetővé, és 15 másodperc kell ahhoz is, hogy nulláról százra gyorsítsa a kocsit. Ezzel szemben országútra is merészkedhetünk a fürgébb nyolcszelepes, 69 lóerős 1,2 literessel, a legjobban azonban az 1,3 literes, 70 lóerős turbódízellel megy a Panda. A vezetése roppant egyszerű, de a szervokormány feláras tétel volt, és ha megrendelték, akkor gombnyomásra tovább könnyíti a kormányzást. A fordulókör kocsi, a futómű dőlésre hajlamos kanyarban, de azért nehéz letéríteni az útról. Mindez a rendkívül ritka 100HP kivitelre különösen igaz, hiszen az 1,4 literes, 100 lóerős motorral és hatfokozatú váltóval szerelt kivitel futóművét leültették és feszesebbé tették. Igazi kuriózum a Panda 4×4, amely összkerékhajtású és 16,5 centiméter a hasmagassága, így könnyebb terepen is elboldogul.


Mennyit kell költeni rá?
Új korában a Panda a piac egyik legolcsóbb autója volt, és mini létére meglehetősen sokat veszített az árából, így könnyen megszerezhető. Az alapfelszereltség roppant egyszerű volt, csak egy légzsák járt hozzá, még a hátsó fejtámlák is felárasak voltak. A jól felszerelt kivitelekhez ugyanakkor ESP, automata váltó, navigáció, automata klíma és elektromos üvegtető is rendelhető volt, igaz, nem könnyű ilyen modellt találni a piacon. A Pandát 2004-ben vetették alá töréstesztnek, az eredmény szerény három csillag. A dízel modellnek mindössze 4,3 l/100 km a fogyasztása, de a fenntartása költségesebb, mint az elterjedt és egyszerű benzinesé. Az 1,2 literes, 69 lóerős motor ajánlott hozzá, ennek is csupán 4,8 l/100 km a fogyasztása.