Öt bizonyíték, hogy a nők biztonságosabban vezetnek, mint a férfiak

A női autóvezetők sok férfi szemében a mai napig állandó gúny és viccek forrásai, akiknek nyomában a baleset veszélye folyamatosan ott leselkedik. Hölgyeim, íme öt szakértők által készített tanulmány, ami csattanós válasz lehet a fárasztó megjegyzésekre.

  1. A gyalogosokat érintő balesetek 80 százalékát férfiak okozzák

A New Yorkban végzett felmérés készítői szerint ennek oka, hogy a férfiak általában agresszívabbak az utakon. A város mindig is az autóbalesetek gócpontjának számított, nemrég azonban azt is kiszámították, hogy a gázolásos esetek nagy részéért férfiak felelnek. Az elütéses balesetek persze éppúgy eredhetnek a gyalogos, mint a vezető hibájából – érdekes módon az áldozatok nagyobb része is fiatal vagy középkorú férfi volt. Ki hitte volna, hogy a férfiak nem csak rossz vezetők, de rossz sétálók is?

  1. A biztosítók jobban bíznak a nőkben

keyA biztosítótársaságok általában jól kiszámolják, kit érdemes biztonságosnak tekinteni, így sokat elárul, hogy az USA-ban és Nagy-Britanniában egyaránt következetesen alacsonyabbak a nők autókra vonatkozó biztosítási díjai. Ennek oka, hogy a férfiak hajlamosabbak balesetbe keveredni. Az említett biztosítók statisztikái szerint a nők 68 százaléka vezetett eddig balesetmentesen, míg a férfiaknál ez a szám 64 százalék. Emellett a férfiak 77 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg autóbalesetben.

  1. A férfiak több szabályt szegnek meg

Egy amerikai kutatás szerint a férfiak több mint 50 százalékkal gyakrabban követnek el olyan súlyos közúti vétségeket, mint az ittas vezetés, a gyorshajtás, a biztonsági öv be nem kötése vagy a piroson való áthajtás, emiatt több balesetet is okoznak.

  1. A nőket bámulják ahelyett, hogy az útra figyelnének

carEgy nőkre specializálódó angol biztosítótársaság szerint a férfiak által okozott balesetek aránya nyáron különösen megugrik. Ilyenkor a nők lengébb ruhákat hordanak, így érthető, ha a férfiak vezetés közben utánuk forgatják a fejüket, miközben néha észre sem veszik, hogy belerohannak egy másik kocsiba.

  1. A női hormonok alkalmasabbá tesznek a vezetésre

A legfontosabb férfi nemi hormon, a tesztoszteron hajlamossá tesz az agresszivitásra és a kockázatkeresésre, ami vezetés közben nem éppen előnyös. A nőiségért „felelős” ösztrogén ezzel szemben az anyai ösztönökre hat, amely a többi vezető és a járókelők védelmezésében is megnyilvánul, emellett segíti a hosszú távú koncentrációt és hajlamosabbá tesz a szabálykövetésre, így akár a KRESZ betartására is. Könnyen lehet, hogy ugyanazon kémiai reakciók, amelyek a nőket a gyerekek és az otthon iránti gondoskodásra sarkallják, az utakon is az előnyükre válnak.

Forrás: drivesteady.com