Brutális elektromos szedánt mutatott be a Lucid Motors

Lényegében minden konkurensre rálicitál a csaknem négy éve fejlesztés alatt álló Lucid Air elektromos autó, melyet most már végleges formában tudott bemutatni az amerikai gyártó. Lóerőkből és technológiai újításokból egy pillanatig sem lesz hiány.

Az amerikai Arizonában van a székhelye annak a startup vállalkozásnak, mely Lucid Motors néven került bejegyzésre. A srácok eddig szépen csöndben fejlesztgettek, most viszont készek a feje tetejére állítani az elektromos autók piacát. Mintegy négy évnyi folyamatos csiszolgatás után elkészült ugyanis az első autójuk, a Lucid Air.

Akárcsak anno a Tesla Model S esetében, most is egy olyan elektromos járgányt ad a világnak Amerika, ami egy szinttel biztosan feljebb tolja majd azt a bizonyos lécet. Az Air ugyanis minden tekintetben kiforrottabb és több, mint amit eddig villanyos szedánként ismerhettünk.

Kezdjük azzal, hogy a legerősebb változat esetében két elektromotort kapunk az autóhoz, melyek egészen elképesztő 1080 lóerős összteljesítménnyel bírnak. Természetesen mindkét tengely hajtott, így csupán 2,5 másodperc kell a kocsinak, hogy elérje a 100 kilométeres óránkénti sebességet, a 200-as tempóhoz pedig még 7 másodperc kell.

A választható legnagyobb akkumulátor csomag 113 kWh teljesítménnyel bír, ami 830 kilométeres hatótávot tesz lehetővé. Mindezek mellet a gyári gyorstöltő percenként 32 kilométert „tankol” vissza a kocsiba, tehát egy pár perces pihenővel már le is tudhatjuk a napi közlekedésre szánt töltöttség elérését.

Természetesen nem csak hajtás fronton mutat nagyot a Lucid újdonsága, hanem technológiai téren is. Ott van mindjárt a belső képét meghatározó 34 colos hajlított digitális kijelző, mely az autóiparban eddig használt legnagyobb ilyen eszköz. Szintén említést érdemel még az akár ezek különböző irányú fénycsatornát is kialakítani képes programozható fényszóró megoldás, mellyel most már tényleg bármi megvilágítható, ami az autó orrának vonalában vagy előtte van.

A vezetést segítő rendszerek is roppant fejlettek, ugyanis 32 különféle radarral, köztük LIDAR lézeres megoldásokkal is el van ellátva az autó, azaz folyamatosan képes pásztázni a környezetét milliméteres pontossággal. Ennek köszönhetően jelenleg 3-as szintű önvezetésre képes a különlegesség, de ez később fejleszthető még felhő alapú frissítésekkel.

A Lucid Air egyelőre csak Amerikában kerül a kereskedésekbe 80 és 169 ezer dolláros áron felszereltségtől és hajtáslánctól függően.