Így áll most a Világ Év Autója-szavazás

A mi általunk ismert Év Autója választás ugyan már lezárult, de nem feledkezhetünk el arról, hogy az Amerikát is magába foglaló világ Év Autója versengés még javában tart. Most be is jelentették azt, hogy milyen autók jutottak a döntőbe.

A Világ Év Autója választás nem keverendő össze azzal a díjjal, melyet idén a Jeep Avenger nyert meg, és melyen magyar újságírók is képviseltetik magukat. Mégis érdemes figyelemmel követni az amerikai autós világot is magába foglaló Világ Év Autója versengést is, mivel több kategóriát is díjaznak, így színesebb a felhozatal, mint amit Európában ismerhetünk.

Persze, a szavazás fő eleme ebben a megmérettetésben is egy átfogó díj, melyért jelenleg olyan modellek küzdenek még, mint például az Alfa Romeo Tonale, a BMW 2 kupé, a BMW X1, a Honda HR-V / ZR-V, a Hyundai Ioniq 6, a Kia Niro, a Mazda CX-60, a Mercedes C osztály, a Nissan Ariya és a Nissan Z. Pontosan, döntős autók között található sportkocsi, elektromos autó, SUV és hobbi kupé is.

Ha ez nem lenne elég, akkor még különféle kategóriákban is osztanak ki különdíjakat a szervezők. Ilyen például a luxusautók kategóriája, melyben például a BMW i7, a Genesis G90, a Land Rover Range Rover, a Land Rover Range Rover Sport és a Lucid Air.

Talán a legérdekesebb, hogy külön van egy kategória a teljesítményre kihegyezett modelleknek. Itt jelenleg a BMW M4 CSL, a Kia EV6 GT, a Nissan Z, a Porsche 911 GT3 RS és aToyota GR Corolla van versenyben. Érdemes megjegyezni, hogy a Honda Civic Type-R itt sem jutott tovább.

Természetesen van még városi kisautó kategória és elektromos különítmény is, de talán még érdekesebb, hogy az egyik csoportban nem magát a komplett autót vizsgálja a zsűri, hanem kimondottan a dizájnt vetik górcső alá. A legszebb járgány díjáért jelenleg a Cadillac Lyriq, a Hyundai Ioniq 6, a Land Rover Range Rover, a Lucid Air és a Nissan Z verseng.

Egyelőre tehát még kimondottan sokszínű és változatos a felhozatal, a végső győzteseket pedig áprilisban hirdetik ki a szervezők a New York Auto Show keretein belül.