Önvezető buszokat állít forgalomba Skócia

Skóciában még idén megkezdik az utasok kiszolgálását az első teljesen önvezető buszok, melyek egy meghatározott 23 kilométeres szakaszon segítenek majd be a tömegközlekedés lebonyolításába.

Az autózás világában még mindig óriási kérdőjelként szerepel a teljes önvezetés. A technológia csak-csak kész lesz lassan, viszont a jogi háttér még rengeteg bizonytalansággal rendelkezik. Vannak azonban olyan kategóriák, ahol más ritmusban történnek a dolgok. Egyre több országban beszélnek ugyanis önvezető buszok szolgálatba állításáról.

Skócia is ide tartozik, ám ők nem csak beszélnek róla, hanem pontos indulási dátumot is adtak. A Stagecoach cég irányítása alatt ugyanis már idén májusban, azaz alig egy hónap múlva megkezdik az első önvezető buszok forgalomba állítását. Nem tesztüzemben, hanem élesben, azaz a négy magát irányító busz tényleg utasokat fog szállítani a számára kijelölt 23 kilométeres szakaszon.

Persze, sokan még bizalmatlanul állnak a számítógép által irányított járművekhez, így kezdetben a buszokon jelen lesz egy operátor, aki felügyeli a gép működését és akár közbe is avatkozhat, illetve egy másik alkalmazott, aki pedig a buszra felszállásban és a jegykezelésben segít majd.

A Stagecoach azért is látja fontosnak az önvezető rendszerekkel felszerelt buszok elterjesztését, mert szerintük ezzel jócskán leredukálhatók az üzemeltetési költségek. Világos, nincs buszsofőr, akkor nem is kell neki bért fizetni.