Használt teszt: BMW 318 Compact (2000-2004)

A 3-as Compact a BMW egyik legmegosztóbb modellje volt már bemutatásakor is – és ez nem sokban változott azóta sem. A praktikus kisautó egy-egy megkíméltebb példánya remek vétel lehet, de nem árt az óvatosság – mindjárt meg is írjuk, hogy miért!

A BMW számára sokáig nyűg volt a kisebb modellek gyártása. A bajor központ nem hitt abban, hogy prémium áron lehet kisebb kocsikat árulni, így évekig fontolgatták az 1-es sorozat bevezetését, és előtte természetesen a 3-as sorozat kompakt változatáét is. Amíg az E36-os alapokon nyugvó, 1995-től 2000-ig gyártott sorozat nagy sikernek bizonyult Európában (de nagyot bukott Észak-Amerikában), addig a váltómodell, a 2000-ben bemutatott E46-os Compactot már át sem vitték az Újvilágba, és csak két-három évig gyártották.

A frissített kompakt „elvérzésének” két oka volt: az érkező 1-es számára kellett a rés a palettán, illetve a bajor márka dizájnerei ezúttal kissé melléfogtak. Bár a két körlámpás Compact még ma is modern hatást ébreszt, ez a formavilág nem igazán illeszkedett a BMW akkori modellarculatába. Leginkább olyan érzése lehetett akkoriban a vevőknek, mintha az autót eredetileg az akkor még BMW-tulajdonban lévő Rovernek rajzolták volna meg, de aztán tévedésből kék-fehér emblémát tűztek volna a motorháztetejének végére. Formailag (kívülről) ugyanis sokkal inkább idézte a brit márka akkori modelljeit, mint a bajor testvéreit. Ráadásul a széles és hangsúlyos kerékjárati ívekkel és morcos frontkialakításával hangsúlyosan férfiasra szabott autót egy olyan szegmensben kínálták, amelyben alapvetően a női vásárlók a meghatározók. Bár a BMW eredeti célja alighanem az volt ezzel a formanyelvvel, hogy hölgyek és urak számára egyaránt vonzó legyen az autó, ez bizony melléfogás lett, hiszen a Compact a férfiak szemében mérete és kerekded formája miatt nőiesnek, míg a nők szemében a fent részletezett maszkulin vonások miatt férfiasnak tűnt az autó. Így ahelyett, hogy mindkét célcsoportot egyaránt vonzotta volna, inkább mindkettőt egyaránt elgondolkodtatta a típus.

Pedig a 3-as Commpact egyáltalán nem rossz autó. Rövid tengelytávja és a karosszéria legmelsőbb pontjáig előre tolt első kerekek illetve remek hangolású futóműve miatt remek a tapadása, nagyszerűen kezelhető és sportosan agilisan vezethető. Nem csak megjelenése időpontjában, hanem még ma is a legélvezetesebben vezethető modellek egyike. Az 1,8 literes (bár 316-os kódolású) benzinmotor 116 lóereje is már éppen elég fürgévé teszi az autót, ráadásul nem is fogyaszt vele sokat a kocsi. Bár gyári értékeket nehéz vele a hétköznapok során reprodukálni, de 7 liter alatti országúti és 9 literes városi étvágya nem vészes. A nagyobbik benzines 140 vagy a kétliteres dízel 150 lóereje pedig kifejezetten sportos dinamikát kínál – előbbi értelemszerűen magasabb, míg az utóbbi nagyon barátságos, alig 6 liter körüli átlagfogyasztással. Ugyanakkor a vezérműláncos dízel hajlamos szaggatni a láncot, míg az 1,8 literes alapmotor változó mélységű szelepvezérlési rendszerével komoly konstrukciós gondok vannak. A maga idejében nagy csinnadrattával beharangozott, nagyon nyomatékos, ugyanakkor takarékos működést lehetővé tevő bonyolult rendszer lelke egy szenzor, amely százezer kilométerenként tönkremegy. (Belefolyik a motorolaj.) Ennek következtében lefulladozik és rángat az autó, egyenletlenül jár a motor. Bár ezt kiiktatva az autó vészprogramra kapcsol (és még a motorkontroll visszajelző lámpa sem ég emiatt), de így már közel sem olyan dinamikus és takarékos az autó, mint kellene lennie. A legtöbb használt példánynál erre kell nagyon odafigyelni vásárláskor: ha le van húzva a csatlakozó, akkor bizony biztosan rossz a vezérlés és vészprogramon futó autót kapunk. Mindkét benzines rendszeres hibája a lánc megnyúlása, amivel 150 ezer kilométer körül kell számolnunk. Figyeljünk arra is, hogy nem hengerfejes-e a kinézett autó, mivel a javítás különösen drága ennél a típusnál, akár félmillió forintba is kerülhet!

A feszes futómű példásan jó hangolású (legfeljebb egy csöppet rázós), de a rossz hazai utak hamar kiverik az első stabilizáló pálcákat. Ez ugyan tipikus, de nem drágán orvosolható meghibásodás. Amúgy a legtöbb, manapság jellemzően 15 éves példány állapota többnyire kifejezetten jobb az átlagosnál, a remek összeszerelésnek és a jó anyagválasztásoknak köszönhetően a koros gépekben még mindig érződik az a minőség, ami újonnan is jellemzi a márkát. Az utastér műanyagai nem zörögnek, nincsenek zavaró hangok és többnyire minden elektronikai rendszer is kifogástalanul működik. A váltó állapota sokszor félrevezető lehet, hiszen még 250 ezer kilométernél is olyan pontosnak tűnik a rudazat, mintha csak 50 ezret futott volna az autó. Ugyanakkor a műszerfal fekete műanyagja közepén futó festett betétről (illetve a váltókulissza borításáról) minden apró karcolás lekaparja a festéket. Ez meglepően igénytelen részmegoldás egy egyébként ilyen jó minőségű autó esetében.

ADATOK: 

Kivitel Ferdehátú
Ajtók száma 3 ajtó
Szállítható személyek száma 5 fő

Méretek, tömeg

Saját tömeg 1 250 kg
Össztömeg 1 800 kg
Szélesség 1 751 mm
Magasság 1 408 mm
Hosszúság 4 262 mm
Tengelytáv 2 725 mm
Üzemanyagtank 63 l
Csomagtér térfogata 310 l
Hasznos teher 550 kg

Motor és sebességváltó

Üzemanyag Benzin
CO2-kibocsátás 162 g/km
Környezetvédelmi osztály EURO 3
Hengerelrendezés Soros
Hengerek száma 4 henger
Sebességváltó Manuális (5 fokozatú) sebességváltó
Hajtás Hátsó kerék
Hengerűrtartalom 1 796 cm³

Menetteljesítmények

Városi fogyasztás 9,7 l/100km
Országúti fogyasztás 5,3 l/100km
Vegyes fogyasztás 6,9 l/100km
Végsebesség 201 km/h
Gyorsulás 0-ról 100 km/h-ra 10,9 s
Maximális forgatónyomaték 175 Nm
Maximális teljesítmény 85 kW, 116 LE