Önvezetés kicsiknek

Az autóipar egyre komolyabb mértékben koncentrál az önvezető rendszerek fejlesztésére. A technológia azonban más területeken is érdekes lehet. Például most bemutatták az első önvezető babakocsit.

Ha önvezetés, akkor sokaknak az autóipar próbálkozásai ugranak be, vagy maximum a repülés világára jöhet még szóba. A technológia azonban az élet más területein belül is segíthet nekünk, amire tökéletesen világított rá az idei CES-en a Glüxkind Technologies cég.

Bemutatták ugyanis a világ első önvezető babakocsiját, mely 360 fokos kamera-rendszerrel rendelkezik és úgy halad biztonságosan, hogy közben senki sem tolja. Az Ella mindeközben nem távolodik el a szülőtől, azaz nem kell attól félni, hogy egyszer csak öntudatra ébred a rendszer és elrabolja a gyereket.

Már csak azért sem, mert az önvezető funkció úgy nem működik, ha a gyerek benne van a kocsiban. Na de akkor mi értelme is van az egésznek? Mondjuk sétálsz a parkban a gyereket tolva, erre elkezd sírni a csöppség. Ekkor te persze kézbe veszed a gyermeket, hogy megnyugtasd, de gyalogolhatsz is tovább anélkül, hogy a kocsit hátra kelljen hagyni, vagy pedig fél kézzel kéne egyensúlyoznod az utóddal.

Magától tehát nem közlekedik a babakocsi, ha a gyermek benne van, viszont az elektromos hajtás ilyenkor is rásegít a kerekekre, hogy könnyebb legyen tolni. Álló helyzetben pedig a „ringató” funkcióval élhetnek a szülők.

Az elektromos motor egy töltéssel nyolc órát képes működni, ami persze normál felhasználás mellett több mint elegendő. Fontos még, hogy a felső rész cserélhető, akár autós gyerekülésre is, így külön „felépítménnyel” indulhatunk útnak mondjuk egy könnyed sétához a szabad levegőn, vagy pedig egy komolyabb útra a nagyszülőkhöz.

Természetesen az önvezető babakocsi egyelőre nem olcsó mulatság, egészen pontosan 3800 dolláros bevezető árral kerül piacra valamikor az elkövetkező hónapok során.