Önvezető autó, mint térfigyelő kamera?

Amerikában egyre több helyen működnek már legálisan a Waymo és a Cruise önvezető autói, melyek többek között kamerákat is használnak a navigáláshoz. Ezeknek a kameráknak a képét akár a rendőrség is kikérheti, azaz jelen pillanatban mozgó térfigyelő kameraként is értelmezhetők a robotaxik.

Egy új technológia megjelenése mindig több lehetőséget kínál, mint amit először számba vettek a tervezők. Ilyen például az önvezető technológia is, mely radarok mellett kamerákra is támaszkodik. A kamerák pedig képet rögzítenek, amit aztán vissza is lehet nézni.

Amerikában pontosan erre építenek mostanság a rendőrök is, azaz kimondottan jól jön pár plusz felvétel, ha mondjuk egy bűncselekményt kell megoldani. Persze, ezzel kapcsolatban egyből felmerül a kérdés, hogy vajon a négykeréken guruló és maguk körül mindent rögzítő kamerák mennyire egyeztethetők össze a személyiségi jogokkal?

A kérdést Amerikában is erős vita övezi, de mindkét cég megpróbálja megnyugtatni a kedélyeket azzal, hogy csak olyan felvételeket adnak ki, amik ténylegesen segíthetik a rendőrség munkáját. Az olyan rendszámokat és arcokat, melyek nincsenek összeköttetésben a történésekkel, minden esetben kitakarják, mielőtt átadják a videókat.

„Gondosan megvizsgálunk minden kérelmet, hogy az törvényes-e, illetve köthető-e érvényes jogi eljáráshoz. Ha egy kérelem aránytalanul sok információt követelne, akkor megpróbáljuk szűkíteni a kiadható anyagok mennyiségét, legvégső esetben pedig meg is tagadjuk a kiadást”- mondta a Waymo szóvivője. Persze, abban az esetben, ha a felvétel bizonyíthatóan segíthet életmentésben vagy egy bűnözőt juttathat rács mögé, minden esetben együtt fognak működni a hatóságokkal az ilyen cégek.