Nem bíznak még az emberek az önvezető autókban egy amerikai tanulmány szerint

Az amerikai American Automobile Association 38 államban kérdezte meg az embereket, hogy mi a véleményük az önvezető technológiák terjedéséről. Az eredmény, hogy még nem bíznak az emberek abban, hogy az autó teljes mértékben átveszi az irányítást.

Az önvezető autó, mint fogalom nem éppen újdonsült dolog, hiszen sok gyártó már évek óta úgy beszél róla, mint a jövő közlekedési formája. Hogy mennyire kell komolyan vennünk ezen irányú törekvéseket? Illik eléggé komolyan tekinteni rá, hiszen egyre több helyen kezdődtek már el a közúti tesztelések is. És itt nem a Tesla féle Autopilot-ra kell gondolni, hanem ténylegesen sofőr nélküli közlekedésre alkalmas járgányokra!

Főként Amerikában jellemző, hogy közúti tesztelést engednek a gyártóknak, ami kapcsán most az American Automobile Association egy felmérést is készített 38 állam autósait megkérdezve. Arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mennyire tartják az emberek biztonságosnak, hogy feltűnnek az utakon ezek a magukat terelgető autószerűségek.

Az eredmény bizonyos szinten nem meglepő, a technológia felé bizony még közel sem épült ki a bizalom, sőt, nagyon sokan kimondottan balesetveszélyesnek tartják a „robotjárgányokat”. Egészen pontosan a válaszolók 77 százaléka valamilyen szinten aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy sofőr nélküli autókat engedünk a forgalomba, míg 62 százalék egyelőre azt sem érti, hogy az esetleges balesetekért ki lesz a felelős. Érdekes még az is, hogy legtöbben az önvezető teherautóktól félnek (53 százalék az önvezetéstől tartók között), nem pedig a személyszállító alkalmatosságoktól (47 százalék).

Egy érdekes pontra is rávilágított a felmérés. A megkérdezettek 62 százaléka ugyanis jól látható jelölésekkel látná el az önvezető járgányokat, ezzel is felhívva a figyelmet a veszélyforrásra, míg 60 százalék el is különítené azokat egy külön forgalmi sávra! Alapvetően egyelőre még nincs meg a bizalom, ami teljesen érthető a technológia jelenlegi elterjedése mellett. Valljuk be, még a távolságtartó automatika használata mellett is legtöbben hajlamosak vagyunk a fékpedál felett tartani (nagyon helyesen!!!) a lábunkat, nem hogy teljesen átengedni az irányítást a számítógépeknek és bízni abban, hogy tényleg látják „ők” is, amit mi már igen!