Motorosoknak szánt vészhívó rendszert mutatott be a Bosch

Az autózás világában már évek óta kötelező a baleset esetén magától működésbe lépő vészhívó rendszer, a motorosok viszont eddig csak kivételes opcióként tekinthettek erre a lehetőségre. A Bosch szerint ez nincs így jól, ezért bemutatták a „digitális őrangyal szolgáltatást”.

Az autók terén már három éve kötelező az automatikus vészhívók használata, azaz egy baleset bekövetkeztekor magának a rendszernek kell kapcsolatot létesítenie a mentőszervekkel és elküldeni nekik a roncs pontos helyzetét. A motorosok esetében eddig csak a BMW gondoskodott ilyen megoldás bevezetéséről, pedig a két keréken gurulóknak még nagyobb szükségük is lenne rá, mint az autósoknak. Miért? Elég például arra gondolni, hogy milyen nehéz egy motorost észre venni az árokban.

Ezt kiküszöbölendő mutatta most be a Bosch a legújabb fejlesztését, a „digitális őrangyalt”. Ennek a lényege, hogy elég egy aprócska szerkezetet csatlakoztatni a motorhoz, mely azonnal kapcsolatot létesít a mobiltelefonunkkal. Ha pedig bekövetkezik a baj, az őrangyal a mobil használatával azonnal tárcsázza a mentőket, illetve adatokat is küld a helyszínnel és a körülményekkel kapcsolatban.

A Bosch által bemutatott megoldás ráadásul képes felismerni, hogy tényleg szükség van-e a segítségkérésre, vagy csak mondjuk a saját bénázásunk következtében felborultunk álló helyzetben a motorral.

A rendszert élesben először Németországban tesztelik az elkövetkező hetekben, de a cél a globális elterjesztés lenne a közeljövőben.