Hibrid modelleket elektromos üzemmódra utasító kapukat tesztelnek Olaszországban

Ahogy egyre hangsúlyosabb lesz a nagyvárosokon belüli emissziómentes közlekedés, úgy jönnek elő a gyártók és a mérnökök az új ötletekkel. Olaszországban például olyan kapukat fejlesztenek, melyek behajtáskor utasítanák a hibrid autókat az elektromos üzemre átállásra.

Egészen újszerű megoldással próbálkozik a Fiat Olaszországban az emissziómentes városi közlekedés kialakításában. Az FCA kutatócsoportja ugyanis egy olyan kapus megoldást fejleszt, mely áthajtáskor képes lesz a hibrid modelleket arra utasítani, hogy kapcsoljanak át teljesen elektromos üzemre.

Természetesen erre csak azok a modellek képesek, melyeket előre ellátnak az utasítás befogadására képes szenzorokkal, így a csapat első körben egy Jeep Renegade hibriddel tesztelte az általuk a jövő megoldásának tekintett „geofencing” rendszert.

A tapasztalatok kedvezők voltak, így megkezdődhetett a második fázis is: kapott két Renegade modellt a torinói önkormányzat is, hogy a napi teendők elvégzéséhez azokat használva további tapasztalatokat szerezzenek. Ha a rendszer tényleg hibátlan, akkor hamar elterjedhet a nagyvárosokban, ezzel legalább a hibrid modelleket arra késztetve, hogy a belső kerületekben csak az elektromos üzemmódot használják, már ha azt az akkumulátorok töltöttsége éppen engedi.