Csak vízszintes talajon frissít szoftvert a BMW

A BMW i4 már képes a felhőalapú frissítésre, azaz nem kell egy újabb szoftver verzióért bemenni a kereskedésekbe. Arra viszont vigyázni kell, hogy hol kezdünk neki a frissítésnek.

Az autókba épített folyamatos internetelérés egyik előnye, hogy az átlagos szoftverfrissítéshez nem kell a szervizekbe bemenni, hanem a felhőalapú frissítésre képes járgányok bárhol képesek maguknak elvégezni a műveletet. Legalábbis eddig ezt hihettük.

Most ugyanis kiderült, hogy az elektromos BMW i4 akkor, ha nem teljesen vízszintes talajon áll, akkor megtagadja a frissítések végrehajtását. Két kerékkel a padkán vagy? Nem fog menni! Lejt az utca, ahol parkolsz? Esélytelen! Az autó még ki is írja neked, hogy nem vízszintes a helyzete, keress egy helyet, ahol ez a körülmény meg tud valósulni.

Amikor kiderült a dolog, elkezdték találgatni az emberek, hogy vajon ez miért is történik? Folyadékok esetleg? Elektromos autóban ez nem igazán játszik. Akkor talán a szenzorok kalibrálása miatt? Ma már a technika képes arra, hogy figyelembe vegye az ilyen körülményeket is. Odáig mentek a fórum beszélgetések és a levelezések, hogy végül a BMW is közleményt adott ki, amiben megmagyarázza a jelenséget.

A gyáriak szerint erre a biztonság miatt van szükség. Egészen pontosan arról van szó, hogyha a frissítésben valami esetleg félresiklik és a kocsi oldja az elektromos fékeket, akkor az ne guruljon el. Persze, normál esetben a frissítés folyamata nem okozhat ilyen gondokat, de a gyáriak hozzáállása szerint jobb félni, mint később jogi értelemben megijedni.