Már készül a Volkswagen Golf kilencedik generációja

A Volkswagen vezérigazgatója nyíltan beszélt arról, hogy a Golf pár éven belül új generációt kap, ami tisztán elektromos lesz. A villanyautózás korszakában is lesz GTI és R kivitel, viszont így az ID.3 sorsa kérdésessé vált.

Thomas Schäfer, a Volkswagen vezérigazgatója az Autocar magazinnak adott interjújában erősítette meg, hogy a Golf továbbra is megmarad a németek palettáján, azaz már gőzerővel készül a kilencedik generáció.

Ahogy viszont azt már sejteni lehetett, a Golf is villanyos útra lép, azaz a 2028-ban bemutatásra kerülő új felvonás már az SSP platformra épül föl és kizárólag akkumulátoros-elektromos formában lesz elérhető. Az is megerősítést nyert, hogy megmaradnak a GTI és az R verziók is, ezek a teljesítményre kihegyezett első- és összkerék-meghajtású változatok lesznek.

A Golf maradása felvet viszont egy fontos kérdést. Mi lesz vajon a most elektromos Golf alternatívának tekinthető ID.3-al? Erre egyelőre nincs tisztázott válasz, de feltevések már napvilágot láttak. Az egyik verzió, hogy az erősebb név győz, azaz csak egy maradhat a későbbiekben. A másik eshetőség, ami esélyesebb, hogy a Volkswagen nem dobja el a már szintén bejáratott ID.3 nevet, hanem átkategorizálja azt, mondjuk egy családiasabb szegmensbe, amolyan Golf Plus alternatívaként. Ez utóbbit támasztja alá Schäfer azon kijelentése is, hogy meglátása szerint semmi kivetnivaló sincs abban, ha a Golf és az ID.3 egymás mellett folytatja a pályafutását.