Eltűnik a manuális váltó a Golf kínálatából

Jövőre már csak automata váltóval lehet rendelni a Volkswagen Golf modelleket, akármilyen kivitelről legyen szó. A gyártó az emissziós normákra hivatkozva kukázza a kézi váltogatás lehetőségét.

A Volkswagen alaposan átalakítja a palettáját a közeljövőben, ahogyan arról mi is beszámoltunk pár nappal ezelőtt. Most azonban egy újabb változtatás derült ki, mégpedig a Golf kínálatát illetően.

Kai Grünitz, a Volkswagen technikai fejlesztésért felelős igazgatója árulta ugyanis el egy interjúban, hogy az egyre szigorodó emissziós szabályozások betartásának érdekében most már minden eszközt be kell vetniük. Ezek között van az is, hogy bár a jelenlegi felállás szerint a Golf az utolsó generációját éli, amíg ez kifut, addig is kiveszik a kínálatból a manuális váltót és csak az automata szerkezetet tartják meg, bármilyen kivitelről és szériáról van szó.

Az automata DSG váltó ugyanis 2 g/km-el kedvezőbb károsanyag-kibocsátást tud felmutatni, mint a kézzel kapcsolgatós szerkezetek, ami első blikkre nem egy gigantikus eltérés, de sokezer autó esetében már összeadódnak a kis számok is.

Persze, nem a Volkswagen az első márka, mely hátat fordít a manuális váltóknak. Egymás után lépik ezt meg a gyártók, ráadásul nem csak azért, mert ezzel is lehet faragni a kibocsátási számokon, hanem nemes egyszerűséggel a vásárlók döntő többsége már eleve az automata lehetőséget keresi a kényelmi szempontokat szem előtt tartva.