Mesterséges intelligenciával ellenőriz minőséget a Volkswagen

A mesterséges intelligencia alapú szoftverek egyre nagyobb mértékben játszanak szerepet az autóiparban is. Most már például minőségellenőrzési feladatokra is használ egy ilyen rendszert a Volkswagen.

Manapság lassan ott tartunk, hogy a csapból is a mesterséges intelligencia alkalmazása és fejlődése folyik. Érthető, hiszen ez az algoritmusokra épülő technológia tényleg rohamos mértékben fejlődik, így az élet egyre több területén vethető be. Az autóipar sem képez kivételt.

Nemrég például a Toyota jelentette be, hogy a mesterséges intelligenca alapú fejlesztésbe kezdenek, most pedig a Volkswagen adott ki egy közleményt az algoritmusok gyári alkalmazásáról. Ők egyelőre nem a tervezés folyamatát gyorsítják így, hanem a minőségellenőrzésre mennek rá.

Az új rendszer ugyanis a hegesztések minőségét ellenőrzi a gyártósoron és azonnal kiszűri a legkisebb hibákat, eltéréseket is. Ez nem csak azt jelenti, hogy kevesebb lesz a gyártási hiba, hanem maga a folyamat is felgyorsul. Eddig ugyanis az ilyen jellegű szűrést emberek végezték el egy kézi ultrahangos eszközzel, amivel több mint 5000 hegesztési pontot kellett átnézniük.

A Volkswagen egyelőre idén a brüsszeli és az ingolstadti üzemében alkalmazza ezt a megoldást, de a tervek szerint egyre több gyáregységben átveszi az automatika az ember szerepét ezen a téren. Azt azonban megjegyezték a gyáriak, hogy nem olyan egyszerű a telepítés, mint elsőre tűnhet. Minden üzemnek ugyanis saját hegesztési eljárásai vannak, így azokat szakembereknek először be kell tanítania a szoftvernek, hogy problémáktól mentes legyen a munkafolyamat.