Teszt: Kia Sportage

Ismét nagyot dobott szabadidő-terepjárójával a Kia: a Sportage negyedik generációja jellegzetes formát kapott, felszereltsége pedig tovább gazdagodott.

A Sportage a Kia egyik legismertebb típusa, hiszen már 1993 óta kínálja a koreai márka. A szabadidő-terepjáró minden egyes generációváltásával nagyot lépett előre, nincs ez másként a legújabb, negyedik széria megjelenésekor sem. A Sportage már a második generáció óta Európában, a szlovákiai Zsolnán készül, és eddig összesen 450 ezer példány kelt el belőle, így kétségkívül a márka legjobban sikerült típusának számít.

Az elődjéhez képest sokat változott a Sportage formája, hiszen legfeljebb oldalnézetből hasonlít a korábbi modellre. A feljebb tolt fényszórókkal és a lejjebb helyezett tigrisorr-hűtőmaszkkal az új Sportage karakteresebbé vált, a széles hátsó lámpák pedig elegánsabbá teszik. Még biztosabb a hatás, ha a GT Line csomaggal rendeljük, hiszen ekkor 19 colos könnyűfém kerekek és extra karosszéria-kiegészítők is járnak hozzá. Az oldalanként négy LED-es lámpából álló ködfényszóró is azonnal felismerhetővé teszi a típust, amely jelenleg az egyik legdivatosabb megjelenésű a kategóriában.

A belső tér is teljesen új, a műszerfal elrendezése pedig áttekinthetőbbé is vált, miközben a felhasznált anyagok minősége is sokat javult. A középkonzolra akár 8 colos érintőképernyős navigációs rendszer is kerülhet, amelynek térképei hét évig ingyenesen frissülnek, a zenék pedig 320 wattos JBL hifin szólnak. Az autóban két 12 voltos és két USB csatlakozót is találunk, de a középkonzol alatt lévő tálcára tett kompatibilis mobiltelefon vezeték nélkül is képes töltődni. A piacon ismert szinte összes vezetéssegítő rendszer elérhető a Sportage kínálatában. A Kia szabadidő-autója felismeri a táblákat és a gyalogosokat, autópályán tartja a sávot, megelőzi a ráfutásos baleseteket, bevilágít a kanyarba, és képes önállóan parkolni, ráadásul a csomagtér fedele automatikusan nyílik, ha zsebünkben a kulccsal mögötte időzünk. A raktér kapacitása elég nagy, ötszáz literes, és az utastér helykínálatára sem panaszkodhatunk: a vezetőülésben kényelmesen lehet terpeszkedni, a bőrkárpit nemcsak fűthető, de szellőztethető is lehet, és hátul is elegendő a hely még felnőtt utasoknak is. A teret nyitható panorámatető teszi világossá.

A motorkínálat négytagú, két benzines és két dízelmotorral rendelhető a Sportage. Az 1,6 literes, 132 lóerős, közvetlen befecskendezéses benzines szívómotor az elődből került át, és leginkább kiforrottságával szerezhet híveket. Ennél jóval vehemensebb az új 1,6 literes, turbós benzinmotor, amely már 177 lóerőre és 265 Nm nyomaték leadására képes, összkerékhajtás és duplakuplungos sebességváltó is elérhető hozzá. A takarékos vevőknek az 1,7 literes, 116 lóerős dízel ajánlott, amely 280 Nm nyomatékával kellően rugalmas, de megelégszik 4,6 liter gázolajjal száz kilométeren. A kétliteres dízel 136 és 185 lóerős kivitelben érhető el, az utóbbival már igazi csúcsmodellről beszélünk. Az útfekvése aszfalton tökéletes, a széles abroncsok masszívan fogják az utat, a kormányzás is egészen közvetlen, míg a lejtmenet-szabályzó és az automatikusan kapcsolódó, de gombnyomásra fixre zárható összkerékhajtás könnyebb terepezésre is alkalmassá teszi a Kia szabadidő-autóját.

Mindent összevetve az új Sportage mindenben túltesz elődjén, és aki megbarátkozik a formájával, annak minden igényét kielégíti a gazdag felszereltsége és a bőséges helykínálata. Így a Kia újdonságának mindene megvan ahhoz, hogy továbbra is a szabadidőterepjáró-kategória egyik legjobb választása legyen. A tesztünk következő részében pedig azt is eláruljuk, melyik változata jó vétel. Addig is kattints ide, hogy megtudd, mennyért lehet a tiéd.