Egyelőre még gyártásban marad a Mercedes-Benz A osztály

A német gyártó eredeti tervei szerint az elektromos átállásnak megfelelően az A osztály idén került volna nyugdíjazásra, most azonban a Mercedes bejelentette, hogy továbbra is megmarad a belsőégésű motorral szerelt palettára belépő szintet jelentő modellje.

A Mercedes 2021-ben úgy feltételezte, hogy a gőzerővel történő villanyosításnak köszönhetően 2025-re már az eladásai 50 százalékát teszik ki a teljesen elektromos autók. Ennek értelmében megszületett az a tervezet is, mely kimondja, hogy mely modellek mikor távoztak volna a kínálatból, hogy szépen lassan átengedjék a teret az akkumulátoros elektromosoknak.

2024-ben, tehát idén az A osztály lett volna az áldozat, azaz hivatalos utód nélkül meg kellett volna szűnnie, de most úgy néz ki, hogy ez mégsem fog megtörténni. Az Autocar magazin jutott olyan információk birtokába, melyek szerint a Mercedes rastatti gyáregysége megkapta az utasítást az anyacégtől, hogy továbbra is gyártásban kell tartani az A osztályt legalább 2026-ig.

Mindezek mellett egyre inkább úgy tűnik, hogy a csillagos márka is engedi el azt a tervet, hogy 2030-ra csak és kizárólag villanyos modellekkel foglalkozzon már, legalábbis erre enged következtetni Ola Kallenius kijelentése. „Nem hiszem, hogy bárki is úgy gondolta volna, hogy az autóipar évszázadonként bekövetkező átalakulása zökkenőmentes lesz. Lesznek csúcsok és mélypontok a folyamatban”- mondta a Mercedes vezér arra utalva, hogy egyelőre kiszámíthatatlan a villanyosítás üteme és végkifejlete, ami miatt most még őrültség lenne a kukába dobni a belsőégésű motorokat.