Bezárja a barcelonai üzemét a Nissan, bár a spanyol kormány szerint olcsóbban jönne ki, ha továbbra is üzemeltetné

A Nissan előző héten jelentette be, hogy végleg bezárja a Barcelonában található gyáregységét, ami természetesen az ott dolgozók és érintettek nemtetszését váltotta ki. A spanyol kormány is a dolgozók mellé állt és nem érti, hogy miért éri meg felszámolni a gyárat a jelenlegi helyzetben.

Már korábban felröppent eshetőségként, hogy a Nissan költségcsökkentő tervezete magába foglalja a spanyolországi gyárüzem bezárását is. Ez előző héten vált hivatalossá, azaz tényleg ennyi volt a Nissan spanyol jelenléte.

Érthető módon az ott dolgozók és az érdekeltek felháborodtak, a spanyol kormány pedig azonnal melléjük állt. Szerintük ugyanis teljesen értelmetlenül vesztik el sokan az állásukat, a gyár felszámolásának a költségei ugyanis olyan magasra rúgnak, aminek a fényében olcsóbb lenne tovább üzemelni az eddigi munkarendben.

Egészen pontosan a legszerényebb számítások szerint is 1,5 milliárd euróba kerül majd a teljes felszámolás, míg a Nissan korábban ezt az összeget 800 millió euróban határozta meg. Csak hogy az utóbbi szám nagyon úgy néz ki, hogy nem tartalmazza a dolgozók végkielégítését, pedig nagyon sokan határozott munkaidős szerződéssel rendelkeznek, azaz a japánoknak elbocsátás esetén ki kell fizetniük a hátralévő időszak béreit is. Ez pedig akkora összeg, hogy valószínűleg tényleg értelmesebb lenne megvárni, míg kifut ez az időszak, mint hogy a gyártási kapacitás nélkül fizetnék ki a béreket.