A Renault után a Nissan is eladja a Daimler részvényeit

A Renault év eleji bejelentéséhez csatlakozott most a Nissan is, azaz a japán fél is megválik a Daimler részvényeitől. Áron alul szeretnék gyorsan pénzre váltani a papírokat mintegy egymilliárd eurós bevételt remélve.

A Daimler és a Renault-Nissan szövetség összefonódása most már évtizedes múltra tekint vissza, ám az utóbbi időkben meglazulni látszik a kötelék a felek között. Még év elején jelentette be a Renault, hogy nem tart tovább igényt a Daimler részvényeire, most pedig a Nissan kezdte el árulni az 1,5 százalékos részesedését.

A Reuters beszámolója szerint a Nissan ráadásul gyorsított eljárásban teszi mindezt, azaz valamivel érték alatt, 69,85 eurós áron kínálja a papírokat, ami a meglévő részvénymennyiséget figyelembe véve 1 milliárd eurós bevételt jelent majd a cégnek. Valószínűleg a japánok bejelentése az oka annak, hogy a Daimler részvényei a tegnapi napon 74,84 euróról 70,58 euróig zuhantak vissza, majd a mai nap némi erősödés figyelhető meg, így jelenleg az 72,03 eurós értékkel bír a piacon.

Akárcsak a Renault, a Nissan is hangoztatja, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem folytatódik az együttműködés a Mercedessel, csupán a jelenlegi helyzetben minden anyagi támogatásra szüksége van a vállalatnak, ezért is jelentették be egy hónappal ezelőtt, hogy várhatóan a termelési költségek is némi nyirbálás elé néznek az elkövetkező időszakban.