Vészhelyzetek elkerülésére gyúr a Nissan önvezető rendszere

A Nissan egy kis bemutató videót adott ki arról, hogy mire lesz képes az önvezető rendszerük. Ha megvalósulnak a fejlesztések, lényegében megszűnhetnek a balesetek az utakon.

Bár sokan nem tudják, a Nissan évek óta nagy hangsúlyt fektet az aktív biztonsági rendszerek fejlesztésére. A ProPILOT vezetést segítő rendszer egyre okosabb, ám a végső cél a tökéletes önvezető autó kifejlesztése, azaz az ADAS beépítése az utcai modellekbe.

Az ADAS lényegében az összes ma ismert technológiát hasznosítani fogja, hogy a legbonyolultabb feladatokat is képes legyen megoldani. A Luminar céggel közösen kifejlesztett LIDAR hálózat Radar érzékelőkkel közösen pásztázza a környezetét, a kamerák képét pedig mesterséges intelligencia tanulmányozza és alakítja át adattá.

A gyártó elmondása szerint az ilyen megoldásokkal képesek lesznek az autók a jövőben arra, hogy azonnal 3D objektumokká alakítsák a környezetüket és a tárgyak mozgását is roppant pontosan lekövessék. Ennek köszönhetően egy az autó felé tartó elszabadult kerék, vagy az autópályán keresztbe állt tréler sem jelenthet majd akadályt az önvezető rendszernek. Ha van egy pici esély is a veszély elhárítására, akkor azt azonnal felismeri és meglépi az ADAS.

A rendszer a tervek szerint az évtized második felében kerül olyan állapotba, hogy az utcai környezetben is használható legyen, sőt, még azon kívül is. A Nissan ugyanis az önvezető üzemmódot szeretné olyan helyeken is fenntartani, ahol nincsenek kijelölt utak, hanem a tereptárgyak határozzák meg a lehetőségeket.