Ausztráliában külön engedélyhez kötik majd a szupersportkocsik vezetését

Egy komoly halálos baleset után döntöttek úgy Ausztráliában a hatóságok, hogy a nagyon erős sportkocsik vezetéséhez külön engedély lesz szükséges. Továbbá tilos lesz kikapcsolni a vezetést segítő rendszereket és az átlagos büntetések sokszorosát fizetheti, aki mondjuk, egy Lamborghinivel szabálytalankodik.

Egy, a Budapesten bekövetkezett halálos balesethez kísértetiesen hasonló eset történt Ausztráliában tavaly nyáron, ami óriási felháborodást keltett a lakosság körében. Egy Lamborghinivel száguldozó férfi ugyanis elvesztette az uralmát az autója felett és halálra gázolt egy a járdán sétáló 15 éves gyermeket.

A hatóságok sem hagyták annyiban a dolgot és megalkottak egy szabálymódosítást, melynek értelmében külön engedélyhez kötött lesz a nagyon erős autók vezetése, illetve közúton tilos lesz kikapcsolni ezen járgányok vezetéssegítő rendszereit.

Aki mégis megteszi, hogy mondjuk kikapcsolt ESP-vel közlekedik, az azonnali bírságra számíthat, amelynek mértéke elérheti az 5000 ausztrál dollárt, azaz nagyjából 1,1 millió forintot. Természetesen minden más szabálytalanság is érezhetően drágább lesz, egy veszélyes előzésért vagy sebességtúllépésért is súlyos dollár ezreket kell majd letenni az asztalra.

Na de, pontosan milyen autók esnek majd az új szabályozás alá? Az ausztrál közlemény szerint azok, amelyeknek teljesítménye több mint 370 lóerő tonnánként, azaz nemcsak a Ferrari-Lamborghini kategóriára kell gondolni, hanem néhány komolyabb Mercedes és BMW is könnyen ide sorolható, főleg tuning kivitelben. Természetesen a kamionokat és buszokat nem veszik bele ebbe a halmazba.

A kormány hagy bőségesen időt az átállásra a tulajdonosoknak, az engedélyeket ugyanis csak jövő decembertől fogják megkövetelni a hatóságok.