Suzuki Ignis (2003-2007) használt teszt

Bevált a hazai utakon a Suzuki strapabíró kisautója, amely kedvező árával és megbízható műszaki tartalmával használtan is jó vétel.

Kevesen gondolták volna, amikor 2003-ban bemutatkozott a Suzuki Ignis, hogy ez a típus veszi át a régi Swift helyét. Pedig a várakozások beigazolódtak, az esztergomi gyártású Ignis azonnal nagy sikerre tett szert, és az eladási lista éléről csak az újabb Swift tudta letaszítani. A típus sehol máshol nem volt olyan népszerű, mint nálunk, ami elsősorban a hazai gyártású termékbe vetett bizalomnak és nem utolsósorban a rendkívül kedvező árnak volt köszönhető. Az Ignis vásárlói között fiatal családosokat és idősebbeket egyaránt találni, egy időben ez volt az új magyar népautó.

Milyen kényelmes?

Nem az esztergomi gyártású Ignis az első ilyen nevű típus a Suzuki történetében, hiszen a japán gyártású első generáció még a Wagon R+ műszaki alapjain készült, rövidebb karosszériával, de már szabadidő-autós formatervvel. Az újabb modell az előd koncepcióját folytatta, masszív formájával, magas felépítésével és egyszerű műszaki megoldásaival a szabadidős modellek közé lehetett sorolni. A legnagyobb különbség a régi és az új Ignis között az, hogy a második generáció karosszériája 15 centiméterrel hosszabb lett. A különbség a hátsó túlnyúlást növelte, aminek köszönhetően nagyobb lett a csomagtartó: 235 literes kapacitása még így sem tartozik a legtágasabbak közé, de egyértelműen nagyobb, mint az előd 181 literes raktere. Az Ignis műszerfala is modernebb lett, míg a korábbi típus a Wagon R+ berendezését kapta, addig a második generáció számára már egy tetszetősebb, modernebb belsőt terveztek. A vezető üléspozíciója az autó jellegéből adódóan magas, ennek ellenére nem biztos, hogy könnyen megtaláljuk az ideális pozíciót, mert a kormányoszlop csak magasságában állítható. A hátsó ülés helykínálata átlagos, de kis családi autóként, ahogyan a legtöbben használják, gyerekeknek megfelelő.

Milyen vezetni?

Az Ignis kínálatában háromféle motort találunk, ezek közül az 1,3 literes alapmodell a legjobb választás. A modern, változó szelepvezérléses, négyhengeres erőforrás 94 lóerős teljesítményre képes, pörgős karaktere és takarékos működése ideálissá teszi a crossover Suzukihoz. Az autó tömege ugyanis üresen mindössze 930 kilogramm, ezért már az alapmotor is remekül gyorsítja, nagyobb tempónál azonban a magas építésmód miatt megnövekszik a szélzaj és a fogyasztás, és a végsebesség is mindössze 160 km/óra. Sportosnak tehát nem nevezhető, mert bár a kormányzása és a váltója elég pontos, de gyors kanyarokban erősen dől az autó, határhelyzetben pedig a stabilitását is könnyen elveszti. Rossz burkolatú aszfalton hajlamos a pattogásra, de elég masszív konstrukció ahhoz, hogy földúton is eljárjunk vele. Az 1,5 literes benzinmotor nem sokkal erősebb az 1,3-asnál, de azzal ellentétben összkerékhajtással is rendelhető. Ez a kivitel még ma is ritkaságnak számít ebben a méretosztályban, az állandó négykerékhajtás ráadásul kiváló terepképességeket kölcsönöz a Suzukinak, ami 170 mm-es hasmagasságával nem akad fenn a bakhátakon. A típust dízelmotorral is gyártották, az 1,25 literes, négyhengeres erőforrás a Fiattól származik, de sok Opelben is megtalálható. A 69 lóerős motor nem túl izmos, de 170 Nm-es nyomatéka azért elég rugalmassá teszi, és bár a végsebessége még szerényebb, de könnyedén lehet öt liternél kisebb fogyasztással járni vele. Az országúton a benzines modell is takarékos, és még városban sem túl torkos, csak autópályán növekszik meg jelentősen a fogyasztása.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Nem beszélhetünk jellemző hibákról az Ignis esetében, az egyszerű konstrukciójú modell ugyanis a régi Swift megbízhatóságát örökölte. A cserét nem igénylő vezérműlánccal ellátott Suzuki-motorok rendkívül tartósak, az olajcsere húszezer kilométerenként esedékes, és ha alkatrészre van szükség, bőségesen találni újat és bontottat, gyári és utángyártott is van, az árak pedig a legolcsóbbak között tarthatók számon. A dízelmotor kényes lehet a gázolaj minőségére, és még a sebességváltó tud megszorulni, a cserére szoruló lengéscsillapítók viszont nem drágák. A vásárlásnál figyeljünk a kiszemelt modell felszereltségére. Két légzsák és blokkolásgátló mindegyik kivitelben van, de ezen kívül mást nem találunk az alapmodellben. A közepesen felszerelt GLX már első elektromos ablakemelőt, elektromosan állítható tükröket, távirányítós központi zárat ad, míg a GS-ben oldallégzsákot, ködfényszórót, 15 colos könnyűfém kerekeket és gyári CD-s rádiót találunk. A hazai kínálatban mintegy háromszáz autó közül lehet válogatni, a választék 600 ezer forinttól indul, de a keveset futott, fiatalabb, gazdagon felszerelt autókért akár 1,3-1,5 milliót is elkérhetnek.