Megérkezett az új Toyota Land Cruiser

Európába is megérkezett a Toyota Land Cruiser legújabb generációja. Múltidéző dizájn jellemzi és egy 2,8 literes dízel erőforrás felel a meghajtásért.

A Toyota a Land Cruiser legújabb generációjával ismét szerencsét próbál az európai piacon is. Már korábban bemutatkozott egy modell LC300 megnevezéssel, most pedig a kisebb kivitel kapott új generációt nálunk is.

Érzékelhetően az európai piacos újdonsággal leginkább a múltba merengenek a japánok, azaz kevesebb krómot és átdolgozott, lökhárítókat kapunk. A Land Cruiser 300-hoz viszonyítva a hátsó is más jellegű kialakítást kapott. Míg az előbbi esetében inkább prémium megjelenésről beszélhetünk, a most bemutatott változat már erőteljesen a terepes vonalat képviseli ezen a téren.

A meghajtást a gyáriak egy a haszongépjárművek (Hilux) világából érkező 2,8 literes dízel motorra bízzák, mely a maga 204 lóerős teljesítményével nem tartozik a lóerőháború nyertesei közé, viszont elég nyomatékos ahhoz, hogy a járgány akár 3,5 tonnás terhet is el tudjon rángatni maga után.

A karosszéria 50 százalékkal merevebb az előző Land Cruiser generációhoz mérten, ami nem csak terepezés közben jön jól, hanem aszfalton futás közben is érezhetőbben stabil az autó. Ehhez jön még hozzá a modell történetében most először megjelenő kormányszervó és az aktív első kanyarstabilizátor, így már a konstrukció a személyautók kényelmét nyújtja a megszokott terepjáró-teherautó életérzés helyett.

Persze, a Land Cruiser továbbra is jól érzi magát a terepen, ahol számolni kell a kisebb sérülésekkel is. Éppen ezért a gyáriak úgy tervezték meg a karosszériát, hogy azok elemei nagyon könnyen cserélhetők legyenek, így egy ütött-kopott példány pillanatok alatt szinte újjá varázsolható lesz a jövőben.

Az autó októbertől lesz rendelhető nálunk öt- és hétszemélyes kivitelben egyaránt. Először a First Edition modell kerül a piacra mintegy 3000 példány erejéig. Fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben nem csak egyszerűen gazdag felszereltségről van szó egy bevezető széria erejéig, hanem az első megrendelők eltérő dizájnt is kapnak. A First Edition jellegzetessége ugyanis a múltidéző kerek fényszóró, a sárga-fehér fényezés és a klasszikus hatású felniszett is.