A zárt után a nyílt

nyiltvegu lizingMiután már összeszedtük a lízing és a zártvégű pénzügyi lízing legfontosabb ismérveit, érdemes néhány szót ejteni a nyíltvégű pénzügyi lízing adta lehetőségekről is.

Ez a konstrukció egyéni vállalkozások és cégek számára biztosít lehetőséget a cégautók és motorkerékpárok alacsony költségen történő üzemeltetésére.

Jellemzője, hogy forint alapú, egyenletes törlesztésű, valamint új és használt gépjárművekhez és motorkerékpárokhoz egyaránt igénybe vehető. Fontos kikötés, hogy kizárólag abban az esetben igényelhető, ha a lízingcég felé kiállított, gépjárműről szóló számla teljes áfás. Áfa-mentes, valamint különbözeti áfás értékesítés esetén a szolgáltatás nem vehető igénybe. A tulajdonjog kérdése ebben az esetben is azonos az összes többi lízing konstrukcióval, miszerint a futamidő alatt a lízingbeadó a tulajdonos, lízingbevevő csak üzembentartó. A gépjármű törzskönyvébe is ez kerül bejegyzésre.

Cégeknek megéri, mert

  1. amennyiben a gépjárművet a vállalkozásunk számára lízingeljük, úgy a lízingdíjak ÁFA tartalma a jogszabályban meghatározott feltételekkel visszaigényelhető.
  2. a lízingdíj kamatrésze költségként elszámolható.
  3. a beszerzési ár ÁFA tartalma nem része a lízingtőkének, így a kamatszámítás alapjának sem, ezért a futamidő alatt fizetendő kamat kevesebb, mint a zártvégű lízing esetén.
  4. a lízingbevevő jogosult az értékcsökkenés elszámolására.
  5. maradványértékes konstrukcióval csökkenthető a havi törlesztő részletek mértéke.
  6. a futamidő végén, mivel nincs vásárlási kötelezettségünk, adott a lehetőség a gyors és rugalmas autócserére.
  7. a futamidő végén vételi- és vevőkijelölési jogunk lesz, így a vállalati személyautó-flotta gyorsan és rugalmasan megújítható.