Külföldi rendszámmal nincs kedvezményes üzemanyag, de azért van kivétel

A tegnapi nap folyamán hozott egy döntést Magyarország kormánya, azaz mától nem lehet igénybe venni külföldi rendszámos autóval az üzemanyag ársapkát. Persze, most is vannak kivételek.

A magyar kormány tegnap egy méretes gazdasági csomag keretein belül jelentette be, hogy mától fontos változás lép életbe a benzinkutakon. A hatósági árazás egyelőre marad, de most már nem mindenkinek!

Az új szabályozás értelmében ugyanis külföldi rendszámos autóval nem lehet tovább igénybe venni az ársapkát, azaz, aki ilyen járgánnyal érkezik a kútra, annak a piaci árat kell fizetnie. Erről minden kúton többnyelvű felhívás került kihelyezésre, illetve szintén változás, hogy a kútoszlopoknál mostantól a piaci árazás is fel lesz tüntetve, míg a méretes hirdetőoszlopokon kizárólag a hatósági ár látható, azaz a literenkénti 480 forint.

Akkor mostantól minden külföldi rendszámos autóba csak méregdrága üzemanyag mehet? Természetesen most is felbukkant egy kiskapu a közlönyben! Egészen pontosan, hogy amennyiben az adott rendszám olyan országot jelöl meg, ahol szintén hatósági áras üzemanyag van érvényben, és ott azt a magyar autósok is igénybe vehetik, akkor továbbra is lehet nálunk is kedvezményesen tankolni.

Az új szabályozás lényege, hogy a környező országok autósai ne éljenek vissza a kedvezményekkel, de ezzel a kutasokra a vártnál nagyobb nyomást helyeznek. A kút üzemeltetője felelős ugyanis a szabályok betartásáért, így folyamatosan figyelni kell a rendszámokat és ellenőrizni a tankolásokat. A kormány azt nem árulta el, hogy az intézkedések mennyi ideig maradnak érvényben.