Ezek a legbizarrabb közlekedési szabályok!

Ki gondolta volna, hogy valakit azért büntetnek meg, mert koszos az autója, vagy éppen eszik az autójában? Mielőtt meglepődnél, írunk mi még furcsábbakat, hiszen összeszedtünk néhányat a legbizarrabb külföldi szabályozások közül!

Az oroszok tisztító hónapja

mossle

Az orosz hatóságok 2006-ban autótisztasági programot hirdettek, aminek következményeként a rendőrök a gyorshajtás és az egyéb szabálytalanságok mellett, akár az autó koszos külseje miatt is bírságolhattak. Na, de mi számít koszosnak? Tényleg nem elég, ha csak a rendszámtáblánk látszódik? Mindenesetre a vízfogyasztás a program alatt igencsak megugorhatott.

Ciprusi furcsaságok

Agresszióval bármilyangry-driver-2-090910en autóúton találkozhatunk – kivéve Cipruson! A ciprusiak ugyanis megelégelték a közúti agressziót, ezért külön bírsággal „jutalmazzák” azokat a sofőröket, akik szükségtelen és agresszív kézmozdulatokkal nyilvánítják ki nemtetszésüket a volán mögött. A bírság összege sem csekély, nagyjából 7.500 forinttól indul dühkitörésenként!

És a ciprusi közlekedési kultúra furcsaságai még nem is merül ki ennyiben! Itt ugyanis enni és inni sem (még vizet sem!) lehet vezetés közben. Ha esetleg mégis bekapnánk néhány falatot a volán mögött ülve, és ennek egy rendőr is szemtanúja, akkor bizton számíthatunk egy 30.000 forintos bírságra!

Ahol egy sör nem sör

10/08/2009 NEWS: Stuart drinking while driving

Ki gondolná, hogy van olyan hely, ahol az alkohol fogyasztása engedélyezett vezetés KÖZBEN! Costa Ricán például egyáltalán nem tiltott az alkohol fogyasztása még a volán mögött ülve sem, egészen addig, amíg a véralkohol szint nem lépi át a megengedett 0,5‰. Viszonyításként ez egy 80kg-os férfi esetében azt jelenti, hogy 5% alkoholtartalmú sörből simán megihat fél litert – vezetés közben!

Japánban józanul is megjárhatod!

Drunk

Costa Rica után nem meglepő, hogy Japán teljesen más világ.  A szigetországban nem csak az ittas vezetést büntetik, hanem azt a józan utast is, aki ittas sofőrrel utazik! Alapból persze nem ülünk be ittas sofőr mellé, de mégis kinek van mindig a zsebében egy alkoholszonda, hogy megmondja kinél csúszott le egy-két kupica rizsbor…Valószínűleg a japánoknál van. Vagy ha szonda nem is, legalább egy erre a célra kitalált okostelefon alkalmazás.

Alabamában tilos bekötött szemmel vezetni

blindfolded-driver

 

Mindenki számára egyértelmű, hogy bekötött szemmel nem vezetünk. Elvileg. De akkor mégis mi történhetett Alabamában, hogy erre külön szabályt alkottak??

 

Spanyolországban duplán kell szemüveg

female-driver-wearing-glasses-struggling-to-see

A tisztán látás elengedhetetlen vezetés közben – és ezt Spanyolországban különösen komolyan veszik! A szemüveges sofőröknek ugyanis alapból kötelező, hogy legalább két megfelelő szemüveggel rendelkezzenek, ha már volán mögé ülnek. Egy, amit éppen viselnek, egy meg csak úgy, a biztonság kedvéért…

 

Forrás: huffingtonpost.com