Végre itt az Alfa Romeo Stelvio

Sokat ígérte már az Alfa Romeo, hogy szabadidő-terepjárót készít, most pedig itt a Stelvio, méghozzá rögtön a legerősebb, 510 lóerős Quadrifoglio kivitelben.

Hivatalosan is bemutatta első szabadidő-terepjáróját az Alfa Romeo. Az olasz gyártó már a 156-osból is készített emelt hasmagasságú kombit Crosswagon Q4 néven, és évekkel ezelőtt, már 2003-ban tervezte, hogy szabadidő-terepjáróval áll elő, aminek előzeteseként leplezte le a Kamal tanulmányautót. A korábbi tervekből nem lett semmi, a Giulia azonban valóban új korszakot nyitott az Alfa Romeónál, és máris itt a gyártó következő típusa, egy SUV.

A Stelvio egy olaszországi hágóról kapta a nevét, amit kacskaringós útjáért szeretnek, és ennek megfelelően a szabadidős Alfa Romeo vezetése is élménynek ígérkezik. 4,68 méteres hosszával, 2,16 méteres szélességével és 1,65 méteres magasságával éppen beillik a középkategóriás szabadidő-terepjárók közé. Olyan modellek konkurense lehet, mint az Audi Q5, BMW X3 és Mercedes-Benz GLC, de sportos formája és menettulajdonságai miatt a BMW X4, a Jaguar F-Pace és a Porsche Macan is ott lehet a riválisok között.

Rögtön a csúcsváltozattal kezdte az új Stelvio bemutatását az Alfa Romeo, mint ahogyan a Giulia esetében is tette. Ebben a modellben is a Ferrarival fejlesztett 2,9 literes, biturbó V6-os benzinmotor dolgozik 510 lóerős teljesítménnyel, hozzá pedig nyolcfokozatú automata sebességváltó és Q4 összkerékhajtás kapcsolódik. A Stelvio Quadrifoglio alapesetben teljesen hátsókerék-hajtású, de ha szükség van rá, akkor a rendszer képes a nyomaték 50 százalékát az első kerekekre juttatni.

Sokat mondóak a Stelvio Quadrifoglio menetteljesítményei, hiszen kereken négy másodperc alatt gyorsul fel nulláról százra és 284 km/óra a végsebessége. A későbbiekben a Giulia Veloce orrából ismert kétliteres, négyhengeres, 280 lóerőre és 400 Nm nyomatékra képes turbós benzines is megjelenik a Stelvio kínálatában, és szinte biztos, hogy dízelmotoros változata is lesz. A premiert a Los Angeles-i autószalonon tartották, hiszen az Egyesült Államokban is kapható lesz az autó.