Kisbusz is érkezhet a Mini palettájára az elkövetkező években

A Mini még tavaly vázolta fel először az Urbanaut tanulmányt, mely idén már fizikai formában is megvalósult. Most gyári utalás érkezett arra, hogy lesz belőle széria változat is, jó eséllyel valamelyest visszafogottabb formában.

Elsőre komolytalan próbálkozásnak tűnt a Mini Urbanaut tanulmány, hiszen tavaly még csak virtuálisan mutogatta a gyártó. Számítógépes grafikát bárki tud!- gondolhattuk, aztán jött a következő lépés, azaz alig pár héttel ezelőtt bemutatkozott a tanulmány fizikai valójában is.

Innen is látszott, hogy a BMW fennhatósága alá tartozó márka tényleg tervez valamit, amit most tovább erősít, hogy a különlegesség megjelent a Müncheni Autószalonon is, ahol a gyáriak már teljesen más megvilágításban beszéltek róla.

Oliver Heilmer, a Mini vezető dizájnere az Autocar magazinnak árulta el, hogy egyre nagyobb az esély arra, hogy készüljön majd széria változat is belőle. „Azok alapján, amit eddig elértünk, a BMW szerint egyre nagyobb az esélye a sorozatgyártásnak is”- hangzott a kijelentés.

Persze, az szinte biztos, hogy a széria változat a jelenlegi tanulmány erősen lebutított változata lesz. Először is, az Urbanaut koncepció erősen az önvezető technológiára épül, ami még nem is lenne akkora visszatartó tényező, csak hogy a gyáriak ezt úgy képzelték el, hogy még amikor van is kormány (egy gombnyomással eltüntethető), az nincs fizikai kapcsolatban a tengelyekkel. Ezt a technológiát pedig még egyetlen széria modellen sem alkalmazta eddig a BMW, bár többször is kísérletezett az alkalmazásával.

Ott van aztán még a belső tér teljes átalakíthatósága is, mely tanulmány szinten jól mutat, de egy mindennapi modellnél a jelenlegi technológiával egyelőre még szintén elképzelhetetlennek tűnik. Aztán persze lehet, hogy mernek nagyot álmodni a németek és tényleg egy kis négykeréken guruló garzonlakást dobnak a piacra, de inkább kezeljük úgy a kijelentéseket, hogy lesz egy kisbusz jellegű járgány is a Mini palettáján majd valamikor pár év múlva. Ahhoz képest, amit a márka képviselt még nem is olyan régen, ez is kellően szokatlan és bátor lépés!