Félmillió dolláros Mustang? Ennyiért kelt el az új GT legelső példánya.

A Ford Mustang Amerikában abszolút a megfizethető sportos járgányok közé tartozik. Persze, a generációváltás legelső darabja egészen más tészta. Egy jótékonysági aukción valaki félmillió dollárt fizetett ki érte.

Ha amerikai járgány, akkor sokan egyből a Mustang egyes generációit idézik fel magukban. Nem csoda, hiszen a Ford pony car-ja nem csak legendás, hanem a hazai piacán az abszolút megfizethető sportos alternatívát is jelenti. Ezért is van belőle nagyon sok, így mindenki kedvére válogathat új és használt viszonylatban is.

Na de, mi van, ha valaki egy adott generáció első legyártott darabját akarja megszerezni? Az már elég zsebbenyúlós, hiszen a Ford évek óta jótékonysági aukciókra ajánlja fel ezeket a különlegességeket. Pár éve az első Bullit átirat például 300 ezer dollárért talált magának gazdát, míg 2020-ban az első újgenerációs Shelby GT500-ért 1,1 millió dollárt fizetett ki valaki.

Most pedig a Ford legyártotta az első 2024-es modellévre tervezett Mustang GT-t is, melyet szintén elárvereztek a Barrett-Jackson segítségével. Az árverés sikeresnek bizonyult, hiszen a végső ajánlat 490 ezer dollárra jött ki, majd még érkeztek felajánlások, így összesen 565 ezer dollárt, azaz közel 200 millió forintot hozott az új széria legelső darabja.

Az összeget természetesen nem tartotta meg sem a gyártó, sem pedig az aukciót szervező cég, hanem azt tovább küldték egy cukorbetegséget kutató alapítványnak, azaz a teljes összeg a Juvenile Diabetes Research Foundation számláján landolt nem sokkal az árverés lezárása után.

Az új Mustang GT meghajtásáról egy negyedik generációs Coyote V8-as motor gondoskodik 487 lóerős teljesítménnyel, de ez a gyári sportkipufogó megvásárlásával akár 493 lóerőig is növelhető. Az autó idén nyáron érkezik meg a kereskedésekbe, a fogyasztói ára pedig egyelőre nem ismert.

fotók: Barrett-Jackson