Szuper-sportkocsi Henrik Fiskertől

Az Aston Martin támadásainak kereszttüzében mutatta be Henrik Fisker dán tervező saját márkája, a VLF Automotive Force 1-re keresztelt sportkupéját.

Különös médiafelhajtás övezte a VLF Force 1-es detroiti bemutatóját: az autó nem valamely páratlan tulajdonságának köszönhetően került be a hírekbe, hanem a körülötte és róla zajló vita kapcsán. Az Aston Martin ugyanis „megkérte”, vagyis inkább azt követelte a gyártótól, hogy halassza el a Force 1-re keresztelt szuper-sportkocsi bemutatóját, mivel az – a várakozások szerint – a brit márka modelljeivel mutat feltűnő hasonlóságot. Ami persze végső soron nem is lett volna csoda, hiszen a VLF Automotive résztulajdonosa és főtervezője az a Henrik Fisker, aki az Aston Martin legutóbbi modelljeit is rajzolta. A Bob Lutz egykori GM-vezér nevével is fémjelzett VLF Automotive azonban nem halasztotta el a detroiti bemutatót, hanem 100 millió eurós pert indított az angol szuper-sportkocsigyártó ellen hírnevük megsértéséért.
A leplezés után azonnal kiderült: a Force 1 nem hasonlít egyetlen Aston Martin modellre sem.  A Dodge Viper műszaki alapjain nyugvó, jórészt karbonszálas anyagokból készített karosszéria formája egészen egyedi, egyszerre kissé retrós és modern. A 650 lóerős, 8,4 literes V10-es motorral és a hatsebességes kézi váltóval alig több, mint 3 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra az autó. A mindössze ötven példányosra tervezett sorozat modelljeiért 250 ezer eurót kér a gyártó.