Mercedes-eredetű V8-as motorral mutatkozott be az Aston Martin DB12

Hivatalosan is bemutatkozott az Aston Martin DB11 utódja. A DB12 már nem V12-es erőforrással készül, de ennek ellenére mégis erősebb lett, mint az elődmodell.

Ténylegesen leleplezte az Aston Martin az új DB12-es modellt, amely nemcsak a DB11 utódjaként került fel a palettára, hanem egyben a gyártó a fennállásának 110 éves évfordulóját is ünnepli ezzel. Ennek ellenére nem beszélhetünk teljes generációváltásról, inkább egy átfogó ráncfelvarrással állunk szemben.

Más a lökhárító, a gépháztető, a fényszórók rajzolata is változott, ám a karosszéria profilja egyértelműen maradt a régi. A belső térben is rengeteg a DB11 elem, de természetesen az infotainment rendszer kijelzője nagyobb és lett, illetve a digitális műszeregység is megjelent a palettán.

A legfontosabb változás, hogy most már nem kínál V12-es erőforrást az Aston az autóhoz, hanem egy Mercedes-eredetű négyliteres V8-as dolgozik a DB12 orrában. Persze, így első hangzásra ez visszalépésnek tűnik, csakhogy az újdonság még így is erősebb. A DB11 esetében ugyanis 639 lóerőnyi maximális teljesítményről beszélhetünk a V12-essel, míg a DB12 már 680 lóerőt képes felmutatni 800 Nm nyomaték mellett.

Így tehát nagyobb teljesítményt sikerült elérni úgy, hogy maga a motor könnyebb, mint amit eddig használtak. Azonban nemcsak ezen sikerült sújt lefaragniuk a szakiknak, hanem például az új 21 colos felni szett is 8 kilóval könnyebb, mint a DB11 20″-osa, illetve a karbon-kerámia fékszett is 27 kilogrammos súlycsökkenést eredményez.

Az erőátvitelről egy nyolcsebességes automata váltószerkezet gondoskodik, amellyel 3,6 másodperc alatt képes elérni a 100 kilométeres óránkénti tempót a sportkocsi, a végsebességét pedig 325 km/órában határozták meg. Ez 0,1 másodperccel kevesebb, mint a DB11-esé, ám a végsebesség 10 km/órával kevesebb.