Több mint 50 ezer autót hív vissza a BMW, a Toyota Supra is érintett

A fékrendszer meghibásodása miatt kell visszahívni több mint 50 ezer 1-2 éves BMW modellt. A Toyota Supra sem maradt ki a szórásból.

Újabb nagyszabású visszahívást jelentett be a BMW, miután kiderült, hogy bizonyos modelleknél megszűnhet a fékrásegítés egy szoftveres hiba miatt. Egészen pontosan arról van szó, hogy bizonyos körülmények olyan jelenséget idéznek elő, melyek károsítják a fékrendszer számára is vákuumot biztosító szivattyút, ami következtében drasztikusan csökken a fékerő. Na de mik ezek a körülmények? A leírás szerint elég kétszer gyorsan egymás után megnyomni a Start/Stop gombot, vagy a motor beindítása közben egy határozottat „rápöckölni” a fékpedálra.

A BMW amerikai közleménye szerint eddig 33 esetről tudnak, amikor megtörtént a szivattyú meghibásodása, ebből 4 esetben kisebb baleset is előfordult miatta. A jelenség már csak azért is becsapós, mert a hibát induláskor nem biztos, hogy kiszúrja a felhasználó, a fékerőveszteség ugyanis általában 3-6 nagyobb fékezés után jelentkezik csak.

A visszahívásban rengeteg modell érintett, többnyire 2019-2020 között gyártott autókról van szó. Ilyen az M340i, az X4 M40i, az 540i/540i xDrive, a 745Le eDrive, az X3 M40i, a Z4 M40i és ez utóbbiból adódóan a Toyota Supra is. A BMW hamarosan felveszi a kapcsolatot az érintett tulajdonosokkal.