Teszt: Citroen DS5 1.6 THP 200

A DS5 azt hivatott bizonyítani, hogy a Citroën autói sosem voltak még ilyen jók. Tudják mit? Sikerült.

Felejtsük el az elmúlt 20 év gyenge próbálkozásait! Verjük ki a fejünkből az unalmas Xsarát, az ormótlan első generációs C5-öst vagy az újítani hivatott, de kissé szürkére sikerült első C4-es sorozatot. A DS5 megmutatja, hogy a Citroën visszatalált a gyökereihez, és olyan gyönyörű, újszerű és jó minőségű autót dobott piacra, amilyet a hetvenes évek óta nem alkotott. Persze, nem önmagában ez a kocsi hozta a nagy változást, inkább ez jelzi annak a folyamatnak a lassú célba érését, amelyet a C4 Picassóval indítottak el, majd a második generációs C5-tel, az új C4-el és DS3-mal erősítettek meg. A DS5 igazából csak feltette a pontot az i-re. De még hogyan!

Örökség és eredet
Elég egyetlen pillantás ahhoz, hogy rájöjjünk: a DS5 valami más, mint a szokásos, prémiummodellek. Az általánosan elterjedt „háromdobozos” kialakítás helyett a kétdobozos kasztni rendhagyó ebben a kategóriában. A formája kissé olyan, mintha egy C4 Picassót kicsit laposabbra vasaltak volna – és ez nem feltétlenül érzéki csalódás, hiszen a DS5 éppen annak padlólemezére épül. Így aztán műszakilag nem rokona a C5-ös sorozatnak, hiába sugallja ezt a neve. Ennek az örökségnek a része a C5-nél bő arasznyival rövidebb hosszúság és a csatolt lengőkaros, prémium kategóriában ritkán alkalmazott hátsó felfüggesztési megoldás.

Olyan szép, hogy már-már giccs
Az autó formavilága kívül-belül káprázatos. A kupék és az ötajtósok dizájn-világát ötvöző külső annyi apró kis díszítést kapott, amennyit csak rá lehetett zsúfolni, mintha külön kitűzött célja lett volna a fejlesztő csapatnak, hogy az egyszeri szemlélődő ne tudjon megnevezni egyetlen olyan pontot sem, amelyet a formanyelv kulcsának lehetne tekinteni. A magas, de gyorsan legörbülő, cápás orrkiképzés mellett a látszólag keret nélküli ablakok (ismerős valakinek a régi XM-ből?), a vastag és hangsúlyos krómcsík a géptető oldalán, a lapos kipufogó-végződések, a csapott farvonal mind-mind egy-egy olyan elem, amely már önmagában is meghatározó lehetne – így együttesen pedig valóságos dizájn-bombává avanzsálják az autót. Egy barátom szavai szerint: ez az autó annyira szép, hogy már-már giccses.

Kívül-belül látványos
A belső tér formavilága még megdöbbentőbb. A fonott, rafinált varrású bőrüléseket inkább foteleknek illene nevezni: szinte invitálják a vezetőt, hogy szálljon csak be. Az utasfülke kialakítása furcsa, de lenyűgöző elegye egy repülőgép pilótafülkéjének és egy kényelmes, otthonos nappalinak. A széles utastér első traktusában egy vastag középső konzol választja el a vezetőt és utasát. Ez a panel egyszerre sportkocsis és repülőgépes megoldás. A kormánykerék alját egyenesre csapták, ami nem csak sportos érzetet kelt, hanem egyben praktikus megoldás is, hiszen így a viszonylag magas üléslap ellenére is elfér a magasabb termetű vezetők lába. A dizájnvilág hatását erősíti a vezető fejénél elhelyezett rengeteg billenőkapcsoló, amelyek szintén azt az érzetet keltik, mintha egy repülőgép pilótafülkéjében, nem pedig egy prémium autóban ülnénk. (A hatást fokozandó a tetőablakok három részből állnak, külön-külön az elöl ülők, illetve egyben a hátsó üléssoron utazók feje felett.) De a beltér nem csak látványos, hanem egyben remek minőségű is. A felhasznált anyagok tényleg megfelelnek a prémiumautókkal szemben támasztott követelményeknek, és az összeszerelés minőségére se lehet panaszunk. Csak egy apró példa: az utastér hangszigetelését minden ajtónyílás mentén dupla zajcsökkentő réteg felhasználásával oldották meg – nem csoda, hogy szinte semmi sem hallatszik be a beltérbe. De hasonlóan példás az a finomság is, ahogyan az ajtók csukódnak. Vagyis a DS5 nem csak látványos, hanem tényleg jó minőségű is.

Menettulajdonságok
Meglepő módon a futómű némi csalódást kelt. Az igényes hidropneumatikus felfüggesztési rendszerek tervezőjétől és a sokszoros rali-világbajnok konstruktőrtől egyszerűen többet és jobbat várhatnánk egy olyan autó esetében, amely a minőségi fejlődést hivatott demonstrálni. A túl keményre hangolt rugók és a gyors visszalökést mereven megállító gátlók párosítása (nem is szólva az ebben a kategóriában elavultnak számító hátsó felfüggesztési rendszertől) összességében azt eredményezik, hogy a DS5 utasai rázós utazást élnek át az átlagos hazai utakon. Ugyanakkor sem a kormányzás, sem az ívtartás nem olyan precíz, amilyet ilyen merev felfüggesztés esetén elvárnánk. Ne értsék félre: a DS5 futóműve nem elrontott konstrukció, csupán arról van szó, hogy ettől az autótól ezen a téren többet vártunk volna. Persze, ha kevésbé látványos felnikkel és gumikkal szerelték volna az autót, akkor talán kevésbé lenne rázós benne az utazás, hiszen a 19 colos, alig 40-es magasságú, vagyis sportosan alacsony profilú gumik nem sokat csillapítanak a kisebb úthibákból. És jegyezzük meg: nagyon-nagyon sérülékenyek is.
Ugyanakkor semmi panaszunk sem lehet a motorra és a váltóra. Az 1,6 literes turbós benzinmotor kiforrott, jól bevált konstrukció, meglehetősen halkan és egyenletesen jár, 200 lóerős teljesítményéhez képest keveset fogyaszt és megfelelő dinamikával mozgatja a látványos karosszériát. Vagyis éppen megfelelő – se több, se kevesebb. A váltóról is csak hasonlót tudunk írni: kellően precíz és gyors, de semmiképpen sem ez a kategória legjobbja.

Összegzés
Kiknek és milyen célra is gyártja a Citroën ezt az autót? Erre a kérdésre talán a legnehezebb megtalálni a választ. Azt értjük, miért gyártják: hogy megmutassák, mennyit fejlődtek, bebizonyítsák, hogy tényleg képesek még újítani, és valami különlegessel rukkoljanak elő. A DS5 azt bizonyítja, hogy a Citroën minden téren jó úton jár. De éppen ettől persze a DS5 kissé extravagáns, ugyanakkor némileg öncélú jármű is, amelynek erőssége nem valamely tulajdonsága, hanem éppen az átlagostól való eltérése. Hölgyek, urak! Aki ki akar tűnni a tömegből, az vegye fontolóra ezt az autót, hiszen pont erre tervezték!

Műszaki adatok:
Hossz/szél./mag.: 4530/1871/1504 mm
Tengelytáv: 2727 mm
Nyomtáv: 1575/1599 mm
Saját/össztömeg: 1405/2050 kg
Csomagtartó: 465/1288 l
Üzemanyagtartály: 60 l
Gumiabroncs: 235/40 R19
Végsebesség: 235 km/h
Gyorsulás 0-ról 100-ra: 8,2 s
Gyári fogyasztás város 8,9 l/100 km, országút 5,5 l/100 km, átlag 6,7 l/100 km
CO2-kibocsátás: 155 g/km
Tesztfogyasztás: (város) 9,4 l/100 km
Garancia 2 év, km-korlát nélkül

TETSZETT külső-belső dizájn, tágas utastér, minőség
NEM TETSZETT rázós, kemény futómű, magas városi fogyasztás